Basisscholen maken kennis met musical in Orpheus

Dinsdag 26 november 2013

Door Niels Damstra

Vandaag ging in Schouwburg Orpheus de kindermusical “De snoepwinkel van Zevensloten” in première. Kinderen van de verschillende Apeldoornse basisscholen kwamen naar het optreden kijken.

De musical wordt opgevoerd door het ASK Theater. ASK Theater heeft als doel kinderen de gelegenheid te geven tenminste een aantal keren met theater in een schouwburg in aanraking te laten komen. De musical is gebaseerd op het het gelijknamige boek van Koos Meinderts. Samen met cabaretier en schrijver Harrie Jekkers heeft hij dit verhaal tot een voorstelling vol humor en wijze levenslessen bewerkt.

De musical gaat over het dorp Zevensloten, waar een geit genaamd Nicodemus en een kip genaamd Colombus terecht komen. Naast een maffe graaf en een weduwe met zeven dochters lijkt het een stil en bijna saai dorp. Maar niets is minder waar, dit dorp blijkt namelijk een verborgen geheim te dragen.

Peer en Pien Batist zijn de eigenaren van de snoepwinkel van Zevensloten. Zij maken hun snoep volgens een eeuwenoud geheim familierecept. Hun snoepjes heten kandijenkletsers, jujubelaars, jokkebrokken, suikervrije suikerschuitjes, droomsoezen, kletskoeken, Bossche flodders en lariekoeken. Deze snoepjes hebben niet alleen aparte namen maar ieder van deze snoepjes hebben een uitzonderlijke werking.

Op een dag stapt J.P.M. Flik de winkel binnen, directeur en enig aandeelhouder van Swietie-swiet productions; de grootste snoepfabriek van het land. Flik raakt bijzonder geïnteresseerd in het recept van de bijzondere snoepjes. Hij biedt Peer en Pien een koffer vol geld, maar het recept is niet te koop. Flik laat het daar echter niet bij zitten en probeert op allerlei slinkse manieren toch het recept in handen te krijgen.

Als je naar het stuk kijkt, bekruipt er een klein beetje een ‘kinderen voor kinderen gevoel’. Blijheid, dansjes en een hoop kinderlijke taal. Hier en daar zitten er wat schunnige opmerkingen tussen, die waarschijnlijk alleen de volwassenen hebben opgemerkt. Het stuk duurt zo’n 100 minuten en bevat geen pauze. Eigenlijk duurt het stuk iets te lang, want het laatste halve uur was de aandacht van de kinderen merkbaar weg. Al met al was het, voor de doelgroep, best een leuke voorstelling.

Het theater speelt de rest van de week nog een aantal maal in Orpheus. Voor meer informatie en het bestellen van kaarten kun je de site van het ASK Theater bezoeken.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!