Help de bevolking van Oekraïne

Bluesformatie Flavium viert 50-jarig bestaan

Woensdag 6 maart 2019

Door Marianne Zegwaard-Waanders

,,Volgens de Nederlandse Pop-Encyclopedie zijn we de meest consistente bluesband van Nederland. Dat is een eer, toch”, lacht Anne Geert Bonder. Hij is de oprichter van de Apeldoornse Bluesformatie Flavium. Dit jaar bestaan ze 50 jaar. ,,Ja, het is voor ons echt een feestje en om dat te vieren brengen we ons 16de album uit”, meldt hij. Samen met bassist Eric Bagchus, zanger/harpist Bert Vrieling, Hammondist/pianist Willem Swikker en drummer Tim de Wijk vertegenwoordigen ze nog steeds de Nederblues in binnen- en buitenland.

De lancering van het nieuwe album wordt op een speciale manier gevierd waarbij een aantal prominenten uit de Bluesscene de revue passeert. Hoe belangrijk is dat voor jullie?

,,Heel belangrijk. Op vrijdag 8 maart geven we een concert in Gigant. Daar presenteren we inderdaad de nieuwe cd ‘50 Years of Bluespower’. Die hebben we opgenomen in de E-sound Studio’s in Weesp. Ze bevat, naast volledig nieuwe versies van oorspronkelijke songs, ook een aantal opgewaardeerde songs van vroegere opnamedata. We hebben dus de songs van vroegere opnamedata op dezelfde manier gemixed als de nieuw opgenomen songs. En één van de hoogtepunten van deze cd is de nieuw opgenomen track van ‘Sunnyland Train’ door Hans Driesten, de oervocalist/slide-gitarist en pianist van FLAVIUM. Wilfred van Riggelen, onze manager en lid vanaf het eerste uur en zeer belangrijk voor de band, zal de cd uitreiken. Verder speelt Jan Akkerman als ‘Guest of Honour’ met ons mee. Geweldig vinden we dat. Jan is een icoon en vriend voor ons. Het klikt muzikaal ook zeer goed, daarom willen wij deze unieke combinatie ons publiek aanbieden.”

In 50 jaar heb je dus heel wat betekend in de wereld van de Blues. Kun je daar iets over vertellen?

,,Heb je even?”, zegt Anne Geert lachend: ,,We gaven 15 albums en een 20-tal singles uit. En dus nu de nieuwste. En we behoorden wel tot de toonaangevende bluesbands van Nederland. Al jaren zijn we actief op blues- en festivalpodia in ons land. Maar ook in Duitsland, België, Engeland en Ierland. De echte bluesklassiekers ‘Nightlife’ en ‘Nobody Knows You When You’re Down and Out’ bezorgden ons noteringen in de hitlijsten. Mooi bewijs hiervan is dat we in 2015 door Johan Derksen de Dutch Blues Award uitgereikt kregen en we zijn toegevoegd aan de Dutch Blues Hall of Fame. De liefde voor de blues maakt dat we met energie blijven spelen. Ooit speelden we als support voor onder meer John Lee Hooker en BB King. Heel mooi was de vriendschappelijke omgang van de heren met ons maar met een heel bescheiden opstelling. Als Flavium deden we de voorprogramma’s en beide keren werden we teruggevraagd, dat is voor ons succes. In Apeldoorn wordt het ook vast een fantastisch feestje. We hebben er veel zin in.”

En wat zijn de verdere toekomstplannen?

,,Komende vrijdag, 8 maart, start met het jubileumconcert onze zogenaamde ’50 Year Anniversary Tour’ die tot eind 2019 duurt. De speellijst is hier te vinden. En er zijn zeker nog plannen. Misschien komt er nog een Theatershow. Ook is er een optie om per provincie waar wij spelen een bekende gastmuzikant mee te laten doen. Kortom, ideeën genoeg.”

Het concert is inmiddels uitverkocht. De cd is voor 15 euro te verkrijgen bij de optredens en binnenkort bij onder andere Bol.com.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Concert Muziek

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?