CODA Museum ontvangt bijzondere schenking sieraden van Ronald Kuipers

Vrijdag 18 juli 2014

Door Redactie

Sari Liimatta

CODA Museum ontving onlangs een kunsthistorisch waardevolle verzameling auteurssieraden van kunstliefhebber en verzamelaar Ronald Kuipers. Deze schenking is een bijzondere toevoeging op de collectie moderne en hedendaagse sieraden van CODA Museum.

De schenking van Ronald Kuipers (1958-2014) omvat een aantal vroege en recente sieraden van Evert Nijland. Omdat Nijland al vertegenwoordigd is in de CODA collectie is dit een goede aanvulling. Ook schonk Kuipers werk van Nederlandse sieraadkunstenaars Felieke van der Leest, Jantje Fleischhut en Ruud Peters. Daarnaast heeft CODA door deze schenking in een keer drie prachtige stukken van Sari Liimatta en twee van Mark Monzó aan haar collectie kunnen toevoegen. Verder is werk van Helen Britton en Tobias Alm uit deze schenking opgenomen in de CODA collectie.

Ronald Kuipers genoot van kunst en hield van de schoonheid en het verhaal van elk kunstwerk. Hij wilde dit met een zo groot mogelijk publiek delen en schonk daarom bij leven al aan diverse musea. Na zijn overlijden eerder dit jaar was het voor zijn familie uitgemaakte zaak dat zijn kunstverzameling middels schenkingen toegevoegd zou worden aan openbare collecties. Voor wat betreft schenking van de sieraadcollectie was CODA Museum een voor de hand liggende keuze daar CODA over de grootste collectie moderne en hedendaagse auteurssieraden beschikt.

Kuipers was een groot kunstliefhebber. Zijn verzameling is voornamelijk ontstaan vanuit passie voor kunst. Die passie besloeg diverse tijdvakken en kunstenaars: van de Duitse, laatmiddeleeuwse beeldhouwer Tilman Riemenschneider tot eigentijdse kunstenaars als Barnett Newman en Walter de Maria. Hij bezocht graag galeries en was vaak te vinden in de bibliotheken van het Rijksmuseum en het Kunst Historisch Instituut in Amsterdam om allerlei zaken uit te zoeken. Vaak waren materiaal, het driedimensionale en het maakproces extra redenen voor zijn fascinatie voor een bepaald werk. Zijn interesse voor sieraden is daar ook uit voortgekomen. Daarnaast had hij veel plezier in het dragen van moderne kunstenaarssieraden. Kuipers vond de kunstenaarswereld interessant en had graag contact met kunstenaars. Hij heeft ook meerdere keren opdracht gegeven om een werk te maken en vond dat een bijzondere ervaring.

De schenking is opgenomen in de tentoonstelling Bloemlezing uit eigen collectie. Deze tentoonstelling is te zien tot 10 augustus. Meer informatie is te vinden op www.coda-apeldoorn.nl.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!