CODA start voorverkiezing voor ‘Stuk van het Jaar’

Donderdag 21 augustus 2014

Door CODA

© CODA

Doe mee en stem op je favoriete archiefstuk!

CODA Archief en Kenniscentrum start op 23 augustus de voorverkiezing voor het meest bijzondere archiefstuk uit de CODA collectie. De verkiezing duurt tot en met 7 september en vormt de aanloop naar de landelijke online verkiezing Stuk van het Jaar die in oktober voor de tweede keer plaatsheeft. De verkiezing sluit aan bij het thema van de Maand van de Geschiedenis: vriend & vijand.

De drie archiefstukken die CODA inbrengt voor deze verkiezing zijn te bekijken op www.coda-apeldoorn.nl/stukvanhetjaar. Stemmen kan op verschillende manier, onder andere via de website en diverse social media. Begin september gaat het winnende archiefstuk door naar de landelijke verkiezing en staat dan in oktober – de Maand van de Geschiedenis – naast vele andere juweeltjes op www.stukvanhetjaar.nl.
 

Drie favoriete archiefstukken

Onbekende foto van koningin Wilhelmina uit een net ontdekt archief van het herstellingsoord op Paleis Het Loo, 1946-1949
In maart 1946 werd het herstellingsoord op Paleis Het Loo geopend door koningin Wilhelmina. Het herstellingsoord was bedoeld om mensen die getraumatiseerd uit de oorlog waren gekomen gelegenheid tot herstel te bieden. Koningin Wilhelmina woonde zelf ook op Paleis Het Loo en er was dan ook regelmatig contact tussen de koningin, het verplegend personeel, de patiënten en hun kinderen. Op en rond het paleis heerste een ongedwongen sfeer.

Een uitgave met ‘eenvoudige dichtregelen’ over de brand in het kerkgebouw der Hervormde gemeente van Apeldoorn in 1890 29 maart 1890.
De mensen in Apeldoorn werden opgeschikt door klokkengelui; ‘Ziet hoe de vlam den toren heeft omvangen’! Door toedoen van loodgieters ging De Grote Kerk geheel in vlammen op. De loodgieters waren bezig met herstelwerkzaamheden, maar hadden het werk onderbroken om een begrafenis bij te wonen op de tegenovergelegen begraafplaats. Het toezicht werd overgelaten aan een leerling, die uit nieuwsgierigheid ook even naar de begrafenis ging kijken. Vonken en harde wind deden de rest. De verslagenheid in Apeldoorn was groot en er is dan ook veel over de brand gesproken en geschreven.

Instructie voor den nagtwaak of clapperluyden t’Apeldoorn opgemaackt den 16 november 1777
De klepperman of nachtwaker liep in de achttiende eeuw ’s nachts met ‘clap’ (een soort ratel) en ‘rondstok’ zijn ronde door het dorp. Tijdens zijn ronde riep hij, na driemaal klappen, hoe laat het was. Ook was het zijn taak om bij brand en ‘ander ongemak’ alarm te slaan. Hierbij diende de klepperman ‘zig altoos nuchteren en bequaam te houden’.

Oktober, Maand van de Geschiedenis
Het archiefstuk dat in de voorselectie de meeste stemmen heeft gekregen, gaat door naar de landelijke verkiezing tijdens de Maand van de Geschiedenis in oktober. De deelnemende archieven presenteren vanaf 1 oktober 2014 hun ‘Stuk van het Jaar’ op www.stukvanhetjaar.nl. Archieven laten met deze verkiezingsactie zien welke interessante, vreemde, mooie, spannende en bijzondere archiefstukken rond het thema ‘vriend & vijand’ zich in hun depots bevinden. Publiek kan de hele maand oktober stemmen. Bij de afsluiting van de Maand van de Geschiedenis wordt de winnaar, het nationale ‘Stuk van het Jaar’, op ludieke wijze bekendgemaakt.
 

‘Stuk van het jaar’

De landelijke publieksactiviteit ‘Stuk van het Jaar’ is een initiatief van BRAIN (Branchevereniging Archiefinstellingen Nederland), Bedrijfshistorie Rabobank, Gemeentearchief Gemert-Bakel, BHIC, Regionaal Archief Tilburg en partners. Via de Facebookpagina van ‘Stuk van het Jaar’ kunnen belangstellenden de verkiezing van alle deelnemers volgen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!