Cultuur bij je buur opent weer de deuren

Vrijdag 9 januari 2015

Door Markant

In het weekend van 18 en 19 april gaan er veel deuren van het slot in Apeldoorn. Inwoners stellen hun huis of tuin ter beschikking aan lokale (amateur)kunstenaars die er optreden voor publiek uit de buurt. Maar ook winkels, kantines, ateliers en verzorgingshuizen worden omgetoverd tot podia voor avontuurlijke artiesten en gastvrije inwoners van de stad en haar dorpen. Cultuur bij je buur borduurt hiermee voort op de eerste succesvolle uitvoering in mei 2014. Lokale artiesten die mee willen doen, kunnen zich vanaf nu inschrijven via www.cultuurbijjebuur.nl.

Verrassende podia
Koren, muzikanten, vertellers, rappers en dansers staan nu eens niet op een podium, maar treden bijvoorbeeld op bij de inwoners thuis in de woonkamer. Van sportkantine tot tuin, alles kan, behalve een regulier podium. Het vraagt enige flexibiliteit van de artiest, van de gastheer/vrouw en van de bezoekers.

Verrassende artiesten
Niet alleen de doorsnee artiesten en kunstenaars komen bij Cultuur bij je buur aan bod. Omdat het een bijzonder toegankelijk evenement is, biedt het ook mogelijkheden voor gelegenheidsformaties, cursistengroepjes en solisten om hun kunnen te tonen aan een bereidwillig publiek.

Werkwijze
Inwoners die gastheer/vrouw willen zijn, kiezen uit het aanbod van artiesten en maken onderling afspraken. Al deze ‘matches’ worden getoond in de online agenda. Wil je zeker zijn van een plekje bij je favoriete artiest? Haal hem/haar dan in huis! Andersom werkt het ook: als artiest kun jij je eigen optreedplek regelen. Alle optredens zijn openbaar en gratis toegankelijk; ze bieden Apeldoorn de gelegenheid te laten zien hoe gastvrij de stad en haar dorpen zijn. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Cultuur bij je buur is een initiatief van Spektakel, Servicepunt voor amateurkunst in Apeldoorn en onderdeel van Markant, centrum voor kunsteducatie. Het project is mede mogelijk gemaakt door financiële steun van de gemeente Apeldoorn, de Rabobank en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Donderdag 6 maart 2014

Door Redactie

Markant

De artiest die naar het publiek komt in plaats van andersom. Dat is het uitgangspunt van een nieuw initiatief ‘Cultuur bij je buur’, georganiseerd door SpektAKel, servicepunt voor amateurkunst in Apeldoorn.  In het weekend van 16 t/m 18 mei zwermen lokale (amateur)kunstenaars uit over Apeldoorn. Zij zullen optreden op verrassende locaties die hen door inwoners ter beschikking worden gesteld. Dit zijn bijvoorbeeld woonkamers, kantines, verzorgingshuizen, winkels of tuinen. Avontuurlijke artiesten en gastvrije inwoners die mee willen doen kunnen zich vanaf nu inschrijven via www.cultuurbijjebuur.nl.

Verrassende podia
Dit keer staan koren, muzikanten en dansers niet op een podium, maar treden ze bijvoorbeeld op bij jouw in de woonkamer. Van sportkantine tot tuin, alles kan, behalve een regulier podium. Het vraagt enige flexibiliteit van de artiest, van de gastheer/vrouw en van de bezoekers.

Werkwijze
Inwoners die gastheer/vrouw willen zijn, kiezen uit het aanbod van artiesten en maken onderling afspraken. Al deze ‘matches’ worden getoond in de online agenda. Wil je zeker zijn van een plekje bij je favoriete artiest? Haal hem/haar dan in huis! Alle optredens zijn openbaar en gratis toegankelijk; ze bieden Apeldoorn de gelegenheid te laten zien hoe gastvrij de stad is.

 

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?