Dagen van riante galerie-ateliers in Verzetsstrijderspark lijken geteld

Woensdag 29 maart 2017

Door David Levie

Vijf Apeldoornse kunstenaars die in Galerie-Ateliers Marialust huizen, vrezen voor hun toekomst. Nu de gemeente heeft aangekondigd zogeheten niet-strategisch vastgoed te willen verkopen denken ze hun riante ateliers aan de boorden van de Grift in het Verzetsstrijderspark te zullen verliezen. Er volgt nog een gesprek tussen gemeente en de kunstenaars maar insiders geven de vijf geen schijn van kans.

Ooit was Galerie-Ateliers Marialust een bloeiend cultureel centrum met wijlen beeldhouwer-schilder Etienne Bagchus als initiator en motor. Ook de enige jaren geleden overleden kunstenaar Jan Freark Wierda was een grote voorstander van leven in de kunstbrouwerij. Maandelijks stelden ze hun galeries open voor het publiek.

Anderen zijn na hun overlijden in hun plaats gekomen. Kunstenaars op leeftijd waarvan Loes Huis in ’t Veld een groot deel van het jaar in Griekenland woont. De anderen zijn Doortje de Vries, Martin Willemsen, Rob Weddepohl en Milena Tlustá. De galerie-ateliers bevinden zich in een voormalige bergruimte van de gemeente waaraan ook een dienstwoning was verbonden: de zogeheten Stadsboerderij. De locatie heeft inmiddels een ander bestemmingsplan gekregen en de huur is door atelierbeheerder SLAK opgezegd. De gemeente die in 2006 de ruimte geschikt maakte voor kunstenaars, voelt er niets voor om zich nog een periode aan de kunst te verbinden. De plaatselijke overheid wil van een aantal panden af. Eerder moesten de bij de Stichting Ateliers Apeldoorn aangesloten kunstenaars in een villa aan de Loolaan die dienst deed als expositieruimte wijken voor deze verkoopplannen. Zij vonden elders aan de Loolaan onderdak. En nu is Marialust in het Verzetsstrijderspark aan de beurt.

ONBEGRIJPELIJK
Kunstenaar Rob Weddepohl is in alle staten: ,,Ik vind het onbegrijpelijk en onverantwoord naar de cultuur toe. Er is al zoveel aan cultuur verloren gegaan en dit stijgt echt wel boven het begrip ateliers uit. Het is een locatie waarvan er slechts weinige zijn. De gemeente heeft er bovendien destijds flink in geïnvesteerd met idee van een permanente locatie voor kunstenaars. Op hun beurt hebben ook kunstenaars geïnvesteerd met machines zoals een drukpers en apparatuur.’’

Jasper van der Graaf, programma-adviseur van de gemeente Apeldoorn en als adviseur betrokken bij alle belangrijke culturele besluiten zegt dat de gemeente niet verplicht is vervangende ruimte voor de betrokkenen aan te bieden. ,,De mensen van de Stichting Ateliers hebben ook hun nieuwe huisvesting zelf geregeld.’’ Hij wijst er op dat niet alleen kunstenaars maar ook zwembaden en een kinderboerderij te maken hebben met de verkoop van gemeentelijke panden. Voordat hij meer kan zeggen wil hij eerst het gesprek tussen de kunstenaars en de gemeente afwachten. Dat gesprek heeft begin april plaats.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!