Daisy Correira met Meu Abraco In Orpheus

Vrijdag 25 april 2014

Door Gerard Oltmans

persdienst opheus

Alhoewel een 5 mans begeleiding anders doet vermoeden was dit eindelijk weer eens een optreden waarbij ik geen oordoppen nodig had.  Daisy brengt Fado in een “niet traditionele” versie, zoals ze zelf zegt. Niet alleen door de samenstelling en de grootte van de begeleiding maar ook door liedjes in een andere dan de Portugese taal te zingen of liedjes uit of naar het Portugees te  vertalen. Wat een heerlijke melodieuze taal is dat toch, met veel rollende klanken en slepende uitspraken. Perfect om rustige, romantische ballades te zingen en de Fado natuurlijk.

Het begin van het optreden sprak mij wat minder aan met uithalen die mij eerder deed denken aan een Jazzy optreden. Prachtige zuivere stem, maar het kantelpunt kwam voor mij met het nummer “Je bent anders” van Herman van Veen. Wat mooi en integer gezongen. Haar stem komt zo mooi tot uiting met een rustige en eenvoudige begeleiding. Dan wordt haar stem leidend en niet de ritme box van de drummer.

Een nummer van Paul Mc Cartney, Janny Wren met alleen de Fado Gitaar. Het duet met Frank de pianist van een nummer van Stef Bos (Bloff) met alleen piano en een zacht ritme. Zo ontroerend, de zaal bleef er even stil door.

Persoonlijk heb ik gewoon wat minder met een vertaling Oud Amsterdam in het Portugees, waarbij de mensen uitgenodigd worden om het refrein mee te zingen. Dit was daarvoor de avond niet.

De afsluiting van de avond was er een naar smaak. Het voorlaatste nummer “Mijn volk” geschreven door Amalia Rodriguez , een prachtig Fado nummer liet je echt in een melancholisch gevoel komen (mijn voorkeur) terwijl het laatste nummer veel uitbundiger was waardoor de mensen vrolijk(er) de zaal uitgingen. Ik had liever in het Fado gevoel blijven hangen, maar ja thuis nog maar even de cd gedraaid.  Een leuke geste was het bedanken van het publiek voor het luisteren. Ze gaf een willekeurig iemand in de zaal een fles “Fado” wijn en samen met persoonlijke noten in het aan elkaar kwebbelen van de nummers, maakte dit het optreden heel persoonlijk.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!