Dat opera zo leuk kan zijn

Maandag 16 januari 2012

Door Redactie

Henk Schrier

Het serieuze, haast plechtige gevoel dat men doorgaans bij opera krijgt was afgelopen zaterdag nergens te bespeuren. Nee, deze opera-avond was leuk, grappig, spannend, ontroerend en spectaculair!

Zaterdagavond ging in Orpheus de Wintertournee van het in Apeldoorn gevestigde NJO van start. Het NJO Symfonieorkest onder leiding van Antony Hermus werkt deze winter samen met Dutch National Opera Academy, de masteropleiding opera van de conservatoria Den Haag en Amsterdam. Dat deze samenwerking bijzonder goed uitpakte was zaterdagavond en zondagmiddag al in Apeldoorn te zien. Regisseur Timothy Nelson koos voor een programma met twee korte fantasieopera’s.

Voor de pauze zagen de aanwezigen Oliver Knussens’ “Where the Wild Things Are”. Deze opera is gebaseerd op het gelijknamige boek van Maurice Sendak, in het Nederlands beter bekend als Max en de Maximonsters. Max maakt na een standje van zijn moeder een spannende reis naar het land van de Wild Things. Deze gekke monsters met enorme maskers voeren een wilde en grappige dans uit en Max danst mee. Hij wordt de koning van de Wild Things. Maar wanneer Max de soep van zijn moeder ruikt, verlangt hij weer naar huis en keert terug in de werkelijkheid.

Het orkest dat op het podium zat was na de pauze geheel in het wit gekleed voor Ravels “l’Enfant et les Sortilèges”, een prachtig effect. Het verhaal gaat over een oude man die terugkijkt op zijn leven. In flashbacks keert hij terug naar zijn jeugd en maakt alles opnieuw mee. Dat hij een spectaculair leven heeft gehad blijkt wel uit het feit dat hij op een gegeven moment wordt aangevallen door een klok, een fauteuil, een poes, een boom, een theepot en nog veel meer. Alles komt tot leven en ziet er prachtig uit! Een bijzonder dynamische show met een hoofdrol voor de lichteffecten van Alex Brok.

Toen de musici na afloop nog even wat kwamen drinken in de lobby, werden ze bedolven onder de positieve reacties van het enthousiaste publiek. Iedereen was erg onder de indruk van deze jonge talenten. Zo ook de aanwezige wethouder Olaf Prinsen die later twitterde: “Zonder te overdrijven, NJO was echt fantastisch!”

Meer informatie over de NJO Wintertournee vind je op: www.njo.nl. Het concert van vrijdag in Utrecht wordt live op radio 4 uitgezonden.

Tekst: Maartje Brattinga
Foto’s: Henk Schrier

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Concert Theater

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!