De musicalsterren van de toekomst

Woensdag 16 juli 2014

Door Frank Morhee

© Frank Morhee

Het einde van het schooljaar is weer in zicht voor veel studenten in Nederland. Zo ook voor de leerlingen van groep 8 van de basisscholen in Apeldoorn. Voor veel van deze leerlingen begint in september het avontuur op de middelbare school.

Maar voordat de basisschool periode is afgesloten, hebben veel basisscholen nog een schoolmusical. Spannend voor de leerlingen, spannend voor de docenten en spannend voor al die ouders die met bloed, zweet en tranen hebben geholpen om de musicals tot stand te brengen. Want zonder deze (hulp)ouders zouden veel basisscholen niet in staat zijn om een musical neer te zetten.

Gisteravond had ik de eer om mijn nichtje te zien schitteren in de musical van basisschool De Mheen en wat deed ze het goed! Mag ik dat zeggen? Ja dat mag ik zeggen!. Tijdens het slotnummer stonden 47 kinderen uit volle borst te zingen. Neem van mij aan dat het indruk maakte op iedereen die aanwezig was. Ouders stonden vol trots, met tranen in hun ogen en een grijns van wang tot wang te kijken naar hun kind. Docenten stonden vol bewondering te kijken naar de energie en het plezier dat vanaf het podium kwam.

Voor heel even waande ik mij terug in het jaar 2000, het jaar dat ik op het podium stond als jongetje van 12 en mijn basisschool periode afsloot. Het gevoel van samen een periode afsluiten. De laatste loodjes voordat ik naar de Middelbare school ging. Ik weet nog goed hoe spannend ik het toen vond om op te treden voor een ‘grote’ groep mensen. Verschrikkelijk! Vandaag de dag is dat wel anders.

Terwijl ouders, kinderen en docenten staan te genieten van hun eigen gecreëerde musical wordt er in de rest van Nederland bezuinigd op Cultuur. Spijtig! Wat dat betreft kunnen we nog wat leren van onze oosterburen. Niet alleen hoe je wereldkampioen voetbal wordt maar vooral hoe je moet omgaan met Cultuur.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!