Help de bevolking van Oekraïne

Denk na voordat je veroordeelt

Maandag 6 februari 2012

Door Frank van Wijhe

Onbegrip voor dakloze Camel onterecht

“De vuile profiteur moet het land uit, hij kost geld en is illegaal. Hij moet oprotten. Algerije is gewoon veilig, dus hij kan best terug. Hij betaalt geen enkele belasting, mag daar gewoon zitten op onze kosten. Het is één grote schande.”

Een kleine samenvatting uit de reacties van het Stentor bericht van zaterdag vier februari over de ene buitenslaper onder de daklozen. Reacties die waarschijnlijk geschreven zijn zonder goed eerst na te denken, wat allen zijn gebaseerd op foute aannames. Het is sowieso twijfelachtig in hoeverre een man een vuile profiteur is als die in de winterse kou aan een ijskoud kanaal zit, op een klein stukje ongebruikt land. Zonder familie, vrienden of enige vorm van menselijke warmte. Maar erger is het dat de berichtgeving ons een compleet verkeerd beeld geeft van de betreffende man en hij ook de haat merkt van de lezers, maar er absoluut niets mee kan.

Vuile profiteur?

Waarom de Stentor zich focust op Omnizorg is een raadsel. Camel heeft niets te doen met Omnizorg. Hij wil namelijk niet profiteren als hij zichzelf enigszins kan redden. Nooit eerder hebben ze een gasfles gecontroleerd of enigszins bijgedragen. Hij heeft het zelf voor elkaar geknokt en wat hij mist krijgt hij van de kerk. Want in tegenstelling tot wat mensen denken, krijgt deze man niets van de overheid. Geen uitkering, geen subsidie, niets. Slechts toestemming om daar te zitten met zijn tent, als hij zich gedraagt. Want terug kan hij niet. Algerije erkent hem niet. Dat is wat staatloos betekent: waar je ook gaat, nergens zul je legaal zijn. En er zijn meer mensen zoals hem. Hij heeft de pech gehad om uitgelicht te worden en als voorbeeld te dienen.

Blijf waken

Niet alles wat je in een krant leest is waar. Elk verhaal is belicht van een kant, geschreven door een persoon. Blind varen op de informatie uit dit soort berichten is nooit verstandig. Mensen zijn zwart voordat ze zelf ook maar iets hebben kunnen zeggen. We moeten waken dat mensen zoals Camel niet de dupe worden van ongefundeerde haat. Zijn situatie is immens veel ingewikkelder dan overkomt in een bericht. En zodra je even wat verdieping zoekt besef je dat zijn situatie zomaar jouw situatie had kunnen zijn, als je 22 jaar geleden in dat deel van Algerije had gewoond. Mocht je hem tegenkomen, vraag het hem. We kunnen een hoop leren van deze mensen en dankbaar worden dat we niet in de schoenen van bijvoorbeeld een staatloze staan.

Uitzondering op de regel

Wij betalen niets aan Camel. Hij leeft slechts van bewuste giften vanuit de kerken en mensen die hem goedgezind zijn. Wat hij legaal mag werken, werkt hij. Er zijn zonder twijfel criminelen, oplichters, fraudeurs en luie mensen die profiteren van de Nederlandse rijkdom. Maar dat is hier niet het geval. Laten we blijven denken, in plaats van varen op vooroordelen. En als we hem dan alsnog een gratis bak koffie van de Albert Heijn al niet meer gunnen, dan hebben we het over een heel ander probleem dan puur zijn aanwezigheid. De sneeuw valt zowel op jou als op thuislozen, laten we het niet kouder maken dan dat het al is.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?