Directeur Gigant zet bijl in de wortels van Gigant

Donderdag 19 december 2019

Door Pedro Waldenaar

Achief/ Gerard Oltmans

Onlangs werd bekend dat, dankzij een opgelegde bezuiniging van de gemeente Apeldoorn, Gigant het plan heeft om 7 arbeidsplaatsen te laten vervallen. Directeur Dirk de Bruin, noemt het een zuur besluit. Echter relativeert hij dit met de uitspraak dat ook andere instellingen worden getroffen. Alsof dat voor de betrokken medewerkers wat uitmaakt?

Passievolle bezoekers en/of vrijwilligers hebben inmiddels een brandbrief naar Dirk De Bruin gestuurd met het verzoek om het voorgenomen besluit op te schorten en in gesprek te gaan met alle medewerkers, vrijwilligers en klanten van Gigant om op zoek te gaan naar alternatieven. Bezuinigingen kunnen immers altijd nog later worden uitgevoerd. Het draait bij Gigant om programmeren, beheren en faciliteren.

Met name zijn er 3 functies die cruciaal zijn voor het bestaansrecht en het functioneren van een organisatie als Gigant. Het gaat om de functies programmeren, beheren en faciliteren. Volwaardige functies die broodnodig zijn om de organisatie springlevend te houden en de medewerkers, vrijwilligers en de klanten/bezoekers de beste kwaliteit te bieden. Laatstgenoemden bepalen tenslotte het bestaansrecht van de organisatie.

Concrete functies

Concreet genoemd gaat het om de functie van programmeur vrije tijd, een functie zich vooral bezig houdt met het aanbieden van lokale, culturele activiteiten; ooit de oorsprong van Gigant.  Vervolgens gaat het om de functie van bedrijfsleider, een functie die zekere specifieke vaardigheden vereist en noodzakelijk is voor het goed functioneren van een bedrijf, ook met het oog op het financiële aspect. En tenslotte gaat het om de functie van coördinator vrijwilligerswerk. Terwijl bijna het hele filmgebeuren op vrijwilligers draait, wordt deze functie wegbezuinigd. We kunnen dan ook niet anders stellen dat de huidige directeur met deze voorgenomen besluiten de bijl in de wortels van de organisatie zet. We zouden bijna willen zeggen: een roekeloos besluit.

Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald

Een oproep aan de politiek, de wethouder, de Raad van Toezicht, de directeur en aan de OR van Gigant; ga in gesprek met alle belanghebbenden van Gigant, organiseer rondetafelgesprekken en zoek naar alternatieven. Wij zijn ervan overtuigd dat die er zijn. Het zou de besluitvormers sieren als aan deze oproep gehoor wordt gegeven.

Namens vele vrijwilligers en klanten van Gigant:

Phil Scholten en Pedro Waldenaar (vrijwilligers bij Gigant).

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!