Durven, kunnen en doen met ‘100 Talentvolle Vrouwen’

Vrijdag 16 januari 2015

Door Anja Straathof/100 Talentvolle Vrouwen

© 100 Talentvolle Vrouwen

Zo‘n 25 Talentvolle Vrouwen hadden regen en wind getrotseerd om maandagavond 12 januari bij de nieuwjaarsbijeenkomst van 100 Talentvolle Vrouwen te zijn. Op het programma stonden het inspirerende verhaal van Harriët Althof (relatiemanager bedrijven bij de gemeente Apeldoorn) én een werkvorm om met elkaar in contact te komen. En dat alles in de Energiefabriek op het Zwitsalterrein aan de Vlijtseweg. Nou, energie was er genoeg!

Kansen benutten
Hoe kom je na een opleiding Voeding en Diëtetiek terecht bij een economische afdeling van de gemeente Apeldoorn? In vogelvlucht nam Harriët Althof ons mee in de stappen van haar loopbaan. In feite een combinatie van je talenten kennen, weten waar je energie van krijgt, kansen krijgen en die vooral ook benutten. Mensen ontmoeten en op pad gaan naar bedrijven stond steeds voorop, ook toen ze als intercedente in Rotterdam werkte. Een jong gezin en een periode van minder goede gezondheid, maakten dat ze een stap terug moest doen. Maar daarna kwam er weer een baan waarin ze nieuwe activiteiten kon ontplooien en kon groeien. Totdat … Totdat het weer begon te kriebelen. Ze wilde vooruit, maar dat kon niet op de school waar ze toen werkte. En zo koos Harriët voor een functie bij de gemeente Apeldoorn. Die eerste baan bleek te veel een bureaubaan. Maar haar huidige functie als relatiemanager bedrijven bevalt haar opperbest. Ondernemers verder helpen, de link zijn tussen ondernemers en gemeente en de vele contacten zijn de dingen die haar energie geven.

Vijf topsectoren
Dat Harriët trots is op Apeldoorn, wordt daarna steeds duidelijker. En ik word ook blijer, naarmate haar verhaal met wat stadsmarketing vordert. Apeldoorn is immers niet meer de gemeente die het vooral moet hebben van belastingambtenaren en een verzekeraar. Nee, er zijn nu vijf topsectoren binnen het Apeldoornse bedrijfsleven: 1. zorg (met ziekenhuis, thuiszorg en tal van instellingen voor ouderen en mensen met een beperking), 2. ICT (informatie- en communicatietechnologie), 3. maakindustrie (omvat bedrijven die tastbare producten maken, zoals cv-ketels), 4. vrije tijd (alles rond toerisme en recreatie in de ‘hoofdstad van de Veluwe’), 5. transport en logistiek (vanwege de centrale ligging in het land en het kruispunt van A1 en A50).

Samenwerking stimuleren
Als relatiemanager bedrijven is Harriët het eerste aanspreekpunt voor bedrijven. In haar geval is dat de ICT-sector. Zo kent ze de wensen en belangen van bedrijven, denkt met hun mee en zoekt gezamenlijk naar kansen en mogelijkheden. Ook stimuleert ze als relatiemanager de onderlinge samenwerking binnen de sector en is er samenwerking tussen bedrijven in verschillende sectoren. Dat alles gebeurt zo weinig mogelijk binnen de muren van het stadhuis, maar vooral bij de organisaties zelf.

Adviezen toepassen
De adviezen van Harriët voor mensen die op zoek zijn naar werk of ander werk, kunnen we direct gaan toepassen. Het is immers van belang om je sterke punten te kennen en aan anderen te laten weten wat je kunt en zoekt. In een mum van tijd vormen zich groepjes van twee of drie en wordt er gepraat. ‘Dit is wat ik kan of zoek’ wordt steevast gekoppeld aan de vraag: ‘Kun jij me daarbij helpen met tips of contacten?’ en ‘Heb jij connecties bij dit soort bedrijven, in die branche of voor deze functie?’. Het is meer dan praten alleen. Er klinkt verbazing, er wordt gelachen, ik zie blikken van herkenning bij de verhalen en voorbeelden die worden uitgewisseld.

Bij de afronding neemt ieder wel iets mee naar huis: een vraag, een voornemen of zelfs een motto. “Ik ga nadenken wanneer goed goed genoeg is voor mij”; “Ik maak een afspraak met Frederique Molenaar voor een goede profielfoto voor mijn LinkedIn-pagina.” Ook volgen er suggesties voor verdere invulling voor workshopavonden van ‘100 Talentvolle Vrouwen’, zoals ‘Beginnen met LinkedIn’ en een bijeenkomst voor vrouwen die als zzp’er werken.

Ook in Voorthuizen!
“Buiten je comfortzone is de enige plek waar je iets kunt leren”, noemt één van de vrouwen. Jessaréla Monshouwer uit Voorthuizen gaat dat in elk geval ervaren. Onder de vlag van 100 Talentvolle Vrouwen wil zij dit initiatief in Voorthuizen en omgeving neerzetten. Samen met andere vrouwen zal ze nagaan of daar draagvlak voor is. Denk je ‘Dat lijkt me wel wat!’ Kijk dan op haar LinkedIn-pagina (nl.linkedin.com/in/jessarelamonshouwer/) of stuur een berichtje aan Jessaréla: info@100talentvollevrouwen.nl o.v.v. Voorthuizen.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Zondag 22 september 2019

Door Gerard Oltmans

In Orpheus was het gisteren, zaterdag 21 september, een echt Jazz feest. Een relaxte sfeer, goede jazz in een setting die mij deed denken aan de eerste jaren van het North Sea Jazz festival. Optredens in verschillende zalen, een line-up die voor alle jazz smaken wat te bieden had en ruimte om te bewegen, even te zitten; hapje, drankje en vrienden. 

De optredens varieerden in setting en muziekstijl, maar de grote gemene deler was het plezier en het respect voor elkaar. Als een gerespecteerd bandleider als Daahoud Salim vol trots vertelt dat de  “invallende” trompettist een oud lid was van de Jazz Messengers dan weten de kenners waar zijn respect ligt. Maar ook door te vertellen waar hun inspiratie vandaan komt zoals Coal Harbour o.a. een stuk van Debussy en Elgar omzetten in hun eigen jazz sound. Of een Jan Terlouw die een feestje weet te bouwen waarbij je heupen vanzelf in beweging kwamen.

Over elk van de 16 optredens is iets positiefs te vertellen, het hoeft niet altijd je smaak/stijl te zijn, maar door te luisteren krijg je waardering voor het vakmanschap. Je kunt genieten van de intensiteit of de intimiteit waarmee gespeeld wordt. Het bespelen van hun instrument, de complexe drumsolo’s of sowieso over het plezier dat getoond wordt, beetje muzikaal dollen maar altijd weer terug naar het schema waardoor de andere musici het weer op kunnen pakken.  Kortom, het was voor iedereen genieten voor maar 22,50 euro entree, 9 uur kwaliteits jazz……..  

Jazz in de Woods is nu Jazz aan de Spreng. 

Gelukkig heeft Orpheus nu reeds aangekondigd dit Jazz feestje, volgend jaar, weer te gaan organiseren. 

Orpheus, 21 september Generations.

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?