Durven, kunnen en doen met ‘100 Talentvolle Vrouwen’

Vrijdag 16 januari 2015

Door Anja Straathof/100 Talentvolle Vrouwen

© 100 Talentvolle Vrouwen

Zo‘n 25 Talentvolle Vrouwen hadden regen en wind getrotseerd om maandagavond 12 januari bij de nieuwjaarsbijeenkomst van 100 Talentvolle Vrouwen te zijn. Op het programma stonden het inspirerende verhaal van Harriët Althof (relatiemanager bedrijven bij de gemeente Apeldoorn) én een werkvorm om met elkaar in contact te komen. En dat alles in de Energiefabriek op het Zwitsalterrein aan de Vlijtseweg. Nou, energie was er genoeg!

Kansen benutten
Hoe kom je na een opleiding Voeding en Diëtetiek terecht bij een economische afdeling van de gemeente Apeldoorn? In vogelvlucht nam Harriët Althof ons mee in de stappen van haar loopbaan. In feite een combinatie van je talenten kennen, weten waar je energie van krijgt, kansen krijgen en die vooral ook benutten. Mensen ontmoeten en op pad gaan naar bedrijven stond steeds voorop, ook toen ze als intercedente in Rotterdam werkte. Een jong gezin en een periode van minder goede gezondheid, maakten dat ze een stap terug moest doen. Maar daarna kwam er weer een baan waarin ze nieuwe activiteiten kon ontplooien en kon groeien. Totdat … Totdat het weer begon te kriebelen. Ze wilde vooruit, maar dat kon niet op de school waar ze toen werkte. En zo koos Harriët voor een functie bij de gemeente Apeldoorn. Die eerste baan bleek te veel een bureaubaan. Maar haar huidige functie als relatiemanager bedrijven bevalt haar opperbest. Ondernemers verder helpen, de link zijn tussen ondernemers en gemeente en de vele contacten zijn de dingen die haar energie geven.

Vijf topsectoren
Dat Harriët trots is op Apeldoorn, wordt daarna steeds duidelijker. En ik word ook blijer, naarmate haar verhaal met wat stadsmarketing vordert. Apeldoorn is immers niet meer de gemeente die het vooral moet hebben van belastingambtenaren en een verzekeraar. Nee, er zijn nu vijf topsectoren binnen het Apeldoornse bedrijfsleven: 1. zorg (met ziekenhuis, thuiszorg en tal van instellingen voor ouderen en mensen met een beperking), 2. ICT (informatie- en communicatietechnologie), 3. maakindustrie (omvat bedrijven die tastbare producten maken, zoals cv-ketels), 4. vrije tijd (alles rond toerisme en recreatie in de ‘hoofdstad van de Veluwe’), 5. transport en logistiek (vanwege de centrale ligging in het land en het kruispunt van A1 en A50).

Samenwerking stimuleren
Als relatiemanager bedrijven is Harriët het eerste aanspreekpunt voor bedrijven. In haar geval is dat de ICT-sector. Zo kent ze de wensen en belangen van bedrijven, denkt met hun mee en zoekt gezamenlijk naar kansen en mogelijkheden. Ook stimuleert ze als relatiemanager de onderlinge samenwerking binnen de sector en is er samenwerking tussen bedrijven in verschillende sectoren. Dat alles gebeurt zo weinig mogelijk binnen de muren van het stadhuis, maar vooral bij de organisaties zelf.

Adviezen toepassen
De adviezen van Harriët voor mensen die op zoek zijn naar werk of ander werk, kunnen we direct gaan toepassen. Het is immers van belang om je sterke punten te kennen en aan anderen te laten weten wat je kunt en zoekt. In een mum van tijd vormen zich groepjes van twee of drie en wordt er gepraat. ‘Dit is wat ik kan of zoek’ wordt steevast gekoppeld aan de vraag: ‘Kun jij me daarbij helpen met tips of contacten?’ en ‘Heb jij connecties bij dit soort bedrijven, in die branche of voor deze functie?’. Het is meer dan praten alleen. Er klinkt verbazing, er wordt gelachen, ik zie blikken van herkenning bij de verhalen en voorbeelden die worden uitgewisseld.

Bij de afronding neemt ieder wel iets mee naar huis: een vraag, een voornemen of zelfs een motto. “Ik ga nadenken wanneer goed goed genoeg is voor mij”; “Ik maak een afspraak met Frederique Molenaar voor een goede profielfoto voor mijn LinkedIn-pagina.” Ook volgen er suggesties voor verdere invulling voor workshopavonden van ‘100 Talentvolle Vrouwen’, zoals ‘Beginnen met LinkedIn’ en een bijeenkomst voor vrouwen die als zzp’er werken.

Ook in Voorthuizen!
“Buiten je comfortzone is de enige plek waar je iets kunt leren”, noemt één van de vrouwen. Jessaréla Monshouwer uit Voorthuizen gaat dat in elk geval ervaren. Onder de vlag van 100 Talentvolle Vrouwen wil zij dit initiatief in Voorthuizen en omgeving neerzetten. Samen met andere vrouwen zal ze nagaan of daar draagvlak voor is. Denk je ‘Dat lijkt me wel wat!’ Kijk dan op haar LinkedIn-pagina (nl.linkedin.com/in/jessarelamonshouwer/) of stuur een berichtje aan Jessaréla: info@100talentvollevrouwen.nl o.v.v. Voorthuizen.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Maandag 24 december 2018

Door Anja Straathof/100 Talentvolle Vrouwen

100 Talentvolle Vrouwen

Het nieuwe jaar start bij 100 Talentvolle Vrouwen op maandag 7 januari. De workshops van deze avond zijn gericht op de plannen voor het komende jaar, het starten met LinkedIn en het maken van een pakkende profieltekst voor CV & LinkedIn. Deelnemers schrijven zich in voor één van de thema’s.

De avond vindt plaats bij Foenix Kringloopwinkel aan de Vlijtseweg 136 (Zwitsal Noord), 7317 AK Apeldoorn, van 19.30 tot 21.30 uur. Meer info en aanmelding. Of zoek op www.eventbrite.nl naar activiteiten in Apeldoorn.

Vrouwen die op zoek zijn naar een (nieuwe) baan of willen nadenken over de toekomst, kunnen elke eerste maandag van de maand deelnemen aan workshops. Weten wat je kunt, wat voor soort werk je wilt en daarmee naar buiten treden, is de ‘drietrapsraket’ voor thema’s die aan de orde komen. Ook zijn er workshops voor ondernemende vrouwen.

‘Daar sta ik!’

In deze workshop gaan de deelnemers aan de slag met hun eigen plan voor 2019. Daarbij horen vragen als: Waar wil je staan aan het einde van het jaar? Welke stappen heb je dan – terugkijkend – gezet gedurende het jaar? Aan het einde van de workshop neemt ieder haar routekaart voor 2019 mee naar huis. De workshop wordt verzorgd door Anne-Marie Oostermeijer.

‘Starten met LinkedIn’

Wie nog twijfelt over nut en noodzaak van LinkedIn, moet vooral deelnemer worden. Marjan Geschiere neemt de vrouwen mee langs alle ‘mitsen’ en ‘maren’ zodat ieder een afgewogen keuze kan maken. Wie na afloop onmiddellijk aan de slag gaat met het maken van een LinkedIn-profiel, kan aan de slag met de 10 belangrijkste stappen en verwijzingen naar andere handige informatie.

‘Een pakkend profiel’

In niet meer dan 6 seconden beslissen een P&O-functionaris en recruiter of jouw curriculum vitae (cv) interessant genoeg is om op de goede stapel sollicitatiebrieven te belanden. Ook op je LinkedIn-profiel kan een pakkende samenvatting verschil maken. Alle reden om in je persoonlijk profiel in een paar zinnen iets te zeggen dat jou kenmerkt. Daarover gaat deze workshop, die wordt verzorgd door Anja Straathof.

Meer informatie: www.100talentvollevrouwen.nl.

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?