Gemeente Apeldoorn introduceert pilot voor behoud bijstand bij samenwonen

Dinsdag 30 april 2024

Door Redactie

Sinds deze maand hebben inwoners met een bijstandsuitkering de mogelijkheid om deel te nemen aan de pilot ‘Proef samenwonen in de bijstand’, zo meldt de gemeente Apeldoorn op haar site. Het initiatief, geïntroduceerd door de gemeente Apeldoorn, beoogt samenwonen mogelijk te maken zonder onmiddellijke consequenties voor de bijstandsuitkering. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden tot en met maart 2025.

“Inwoners met een uitkering aarzelen soms om samen te gaan wonen vanwege mogelijke impact op hun uitkering. Dat weerhoudt hen ervan om bij iemand anders in te trekken. Dit kan gaan om een prille liefdesrelatie of om het ondersteunen van een ouder. We willen onze inwoners niet belemmeren bij deze belangrijke stap. Hopelijk kan iedereen samenwonen met iemand van wie hij of zij houdt,” zegt Sunita Biharie, wethouder Werk en Inkomen en Welzijn.

Maximaal zes maanden samenwonen

Deelnemers aan de pilot kunnen gedurende maximaal zes maanden samenwonen met behoud van hun uitkering. Tijdens deze periode blijft de uitkering onveranderd, waardoor zij in staat zijn om de dubbele vaste lasten te blijven betalen. Als zij na deze zes maanden besluiten om samen te blijven wonen, past de gemeente de uitkering aan.

Positieve invloed woningmarkt

Naast het faciliteren van samenwonen zonder financiële repercussies, hoopt de gemeente ook een positieve impact te hebben op de woningmarkt. Wethouder Biharie benadrukt: “Wanneer inwoners definitief bij elkaar intrekken, komt er doorgaans een woning vrij. Dit biedt een kans voor woningzoekenden. Dat is een aanzienlijk bijkomend voordeel.”

Meer informatie

De pilot, verdeeld in twee blokken van elk zes maanden, biedt ruimte voor maximaal 10 deelnemers per blok. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via de website van de gemeente Apeldoorn. Daar is ook uitgebreide informatie beschikbaar over de pilot.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!