Eerste lustrum ‘Kunst in de Parken’

Woensdag 10 september 2014

Door Ben Eggermont

© Ben Eggermont

Afgelopen weekend (6 en 7 september 2014) vond voor de vijfde keer ‘Kunst in de Parken’ plaats. Een kunstevenement georganiseerd door Jan en Annemieke Holtrigter bijgestaan door vele vrijwilligers. Op het terrein rondom de villa ‘Marialust’ waren ruim twintig kunstenaars, zowel schilders als beeldhouwers, aan het werk in de vrije natuur.

In de grote tent konden deelnemende kunstenaars hun werken tentoonstellen en ter verkoop aanbieden, deel van de opbrengst komt ten goede aan de Stichting ‘kLeef!, een inloophuis voor mensen met kanker. Meer informatie over de stichting en haar activiteiten is te vinden op de website http://www.stichtingkleef.nl.

De deelnemende kunstenaars kozen elk hun eigen invalshoek voor het maken van hun werken, de een liet zich direct inspireren door de villa en de omgeving, hetzij met losse toets of op en een meer naturalistische benadering, anderen kozen voor het portretteren van bezoekers, sommigen kozen voor een strikt abstracte benadering van de omgeving, wat niet voor iedereen direct toegankelijk bleek, kortom een veelheid aan stijlen, onderwerpen en kunstenaars.

Op zaterdagmiddag speelde de band The Backfield Jazzman uit Achterveld swingende muziek, waarbij de trompetviool van een van de spelers de bijzondere aandacht van het publiek trok, een bijzonder instrument uit de twintiger jaren van de vorige eeuw met techniek van His Masters’ Voice.

Met ‘Ballons boven de Parken’ een initiatief van o.a. Leo Kok werd er een extra dimensie toegevoegd aan het op zich al succesvolle evenement. Rond 4  uur werd begonnen met het gereedmaken van de ballonen, die zo rond 6 uur konden opstijgen voor een vaart boven Apeldoorn. Na afloop keerden de vaarders weer terug naar Marialust voor een aangename nazit en muziek van de zanger Bert Louissen; het was nog lang onrustig in Marialust.

De zondag vertoonde een zonniger beeld en meer mensen wisten de weg naar Marialust te vinden. Velen genoten van een prachtige herfstmiddag, lieten zich informeren door de kunstenaars en bewonderden in meer of mindere mate het getoonde werk, waarbij ieder zo zijn voorkeuren heeft.

Kirsten van Campen, een meisje van 12 uitgenodigd door Anneke Eggermont, die zich geheel zelfstandig de schilderkunst heeft eigen gemaakt, liet als verrassing voor het eerst haar werk aan een groter publiek zien en oogstte daarmee alom bewondering.

Ook deze middag ontbrak de muziek niet, twee bands, het Veluws Swing Combo en de Kockxmaten,  gaven achtereenvolgens acte de presence en zorgden voor een heerlijke, ontspannen muzikale sfeer waar iedereen zichtbaar van genoot.

Op de vraag ‘Hoe hij het vond’ antwoordde deelnemer Alberto Gomez: ‘…geweldig evenement, prachtige locatie, veel belangstelling en geïnteresseerd publiek, moet zo nog jaren doorgaan, compliment aan de organisatie …’. Vermeldenswaardig detail: Alberto werkt uitsluitend abstract en gebruikt daarbij stokjes (een soort veredelde satéprikker) als penseel, voor mij een nog nooit eerdere geziene manier van schilderen, maar volgens Alberto al veel ouder dan de nu gebruikelijke penselen.

De lokale televisie omroep RTV Apeldoorn heeft van het evenement opnamen gemaakt die op woensdag 10 september worden uitgezonden.

Alles bij elkaar een zeer geslaagd evenement en ik kijk al weer uit naar de 6de editie van 2015.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?