Ellen ten Damme bezorgt Apeldoorn derde storm

Donderdag 20 februari 2020

Door David Levie

Persfoto Orpheus

Na Ciara en Dennis te hebben getrotseerd, was het gisteren (woensdag 19 februari) opnieuw raak in Apeldoorn. Een echte woestijnwind nog wel, de sirocco. Ontketend door ene Ellen ten Damme, die met haar wervelende show ‘Casablanca’ in Orpheus genoeg gespreksstof deed opwaaien.

De voorlaatste keer dat Ten Damme Apeldoorn aandeed, was op haar vijftigste verjaardag, een dikke 2 jaar geleden. Op het toneel vierde ze dat kroonjaar na afloop van de voorstelling met haar publiek. Gisteren werd het een oosters getint feestje. Compleet met buikdans, losjes vanuit de heupen. Welk lichaamsdeel gebruikte de theatervrouw pur sang eigenlijk niet? Van kop tot teen, inclusief borsten en benen. Tapdans, acrobatiek, heel veel zang, swingende muziek, geflirt, verkleedpartijen, een boottochtje, een autorit, te veel om op te noemen.

Ten Damme is een fenomeen. In dit zompige landje kent ze haar gelijke niet. Haar veelzijdigheid is al honderden keren geprezen. Ze heeft een vast en hondstrouw publiek opgebouwd, dat ze telkens weer weet te verrassen. Ditmaal anderhalf uur zonder enige onderbreking. En dat ook nog eens in een razend hoog tempo. Nu eens sexy, dan weer ingetogen. Mooie liedjes met de nadruk op bekende Franse chansons. Van Hardy tot Aznavour. Van Jean Ferrat tot Michel Fugain. Maar ook eigentijdse muziek met Arabische wortels van de Belgische Natacha Atlas.

Titel

Met de titel van haar zuidwaarts gerichte show kan ze alle kanten op. Ze maakt omwegen naar onder meer Amerika, Nederland (een vleugje) Normaal zelfs) en Duitsland met een stevig shot Rammstein. Het kan allemaal, en de culturele cocktail wordt gretig naar binnen gewerkt.

Om te voorkomen dat ze te perfect wordt, liet ze ook nog wat met opzet mislukken. De slang bleef in de mand, de fakir met zijn schuiftrompet hoefde er niet aan te pas te komen. ,,Slang is dood”, zei ze, met een knipoog naar Toon Hermans.

Waar de artieste haar energie vandaan haalt is een groot raadsel. Nog effe een handstandje op het eind en dan met haar 8-koppige band Magpie Orchestra er weer keihard tegenaan voor een toegift waarin de storm blijft loeien. Kortom, een avondje ongecompliceerd vermaak met een kracht van minimaal 8 beaufort. Petje af, zou ik zeggen. En door al dat waaien, gebeurt dat vanzelf.

Orpheus. Ellen ten Damme in Casablanca. Rabobankzaal 19 februari.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.000 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!