Jarige Ellen viert feest met Orpheus

Zondag 8 oktober 2017

Door David Levie

Ellen ten Damme zal zich haar vijftigste verjaardag nog lang heugen. Gisteravond, 7 oktober, kreeg de jarige aan het eind van haar spetterende theatershow een cadeau van haar band en van Orpheus in de vorm van bloemen en tientallen ballonnen. Het publiek deed er nog een schepje bovenop door de handen stuk te klappen en uit volle borst ’Lang zal ze leven’ ten gehore te brengen. De artieste straalde van oor tot oor.

Het leven is de moeite waard en dient gevierd te worden. Menig artiest brengt deze boodschap voor het voetlicht. Youp van ’t Hek deed dat in zijn laatste show voor zijn doen heel subtiel, Ten Damme is het type van het betere gooi- en smijtwerk. De decibellen gaan omhoog als ’t even kan, en pas omlaag als het echt moet. Ze zingt, danst, bespeelt de viool, gitaar, zingende zaag, verjaagt haar drummer van zijn slaginstrument. Ze gebruikt haar stem nu eens als een operadiva, dan weer als een expressieve Franse chansonnière. Duits repertoire (mooie liedjes van onder anderen de bijna vergeten componist Friedrich Holländer, die voor Marlène Dietrich schreef) brengt ze stevig en soms wat overdreven gearticuleerd. Allemaal voor de show die de titel ’Paris-Berlin’ en de ondertitel ’Je Veux l’ Amour. Nu! heeft meegekregen’. Want laat het uitbenen van een lied maar aan Ten Damme over.

Op haar muzikale reis pendelt ze tussen de twee hoofdsteden die decennia lang op hun eigen wijze hun stempel op de Europese cultuur hebben gedrukt. Tot grote hoogte stijgt ze als ze Nina Hagen’s ’Unbeschreib Weiblich’ vertolkt. Gesteund door een achtkoppig orkest trekt ze alle registers open. En passsant gaan poetsdoek en schuurspons over chansons en schlagers van weleer.

Maar onderweg, halverwege de twee metropolen, komt ze in Apeldoorn tot rust. Ze neemt wat tijd om bij te praten. Niet veel, maar genoeg om het intiem te houden. En dan dat feestje op het eind. Met Ellen ten Damme achter de piano. Zo houdt ze de regie van het spontane verjaarspartijtje in de hand. En als ze kort voor het doek valt nog een taart krijgt van een fan uit het publiek is dat feest compleet. Die avond in Apeldoorn, in een bomvolle zaal ergens tussen Berlijn en Parijs, zal ze niet licht vergeten.

Ellen Ten Damme in ’Paris-Berlin’. Orpheus Rabobankzaal, zaterdagavond 7 oktober.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!