Festival Mondial en Theater zonder Grens

Woensdag 17 september 2014

Door Ben Eggermont

Paul Klomps

Afgelopen zaterdag 13 september werd er in het Oranjepark weer het Festival Mondial gehouden, een 2-jaarlijks buiten evenement waar zich een groot aantal hulp- en ontwikkelingsorganisaties aan het publiek presenteren om aandacht te vragen voor de nood in de wereld waaraan zij elk op hun eigen manier hun steentje willen bijdragen. Dit jaar voor inmiddels de 18de keer.

Om 11 uur werd het festival geopend door burgemeester Berends die iedereen hartelijk welkom heette op deze mooie zonnige dag, aansluitend kreeg Bako Sorany van Theater zonder Grens het woord voor een ceremonieel welkom op Oosterse wijze, de vele kinderen en het aanwezige publiek kreeg daarbij ook een actieve rol toebedeeld.

Hierna werden nog de prijzen uitgereikt voor de beste vlaggen die over het terrein verspreid kleur gaven aan de omgeving en met veel plezier door de Apeldoornse jeugd waren gemaakt.

Vervolgens verspreidde iedereen zich over het terrein om te genieten van alle informatiestands, de optredens en de multiculturele lekkernijen die alom werden aangeboden.

In de muziektent vermaakte Theater zonder Grens de kinderen en het publiek met warme Oosterse klanken waarbij de Kurdische daf, een soort hand trommel een speciale plaats heeft. Het traditionele instrument wordt in Kurdistan bespeeld bij zowel vrolijke als droevige gebeurtenissen. Een verzameling van allerhande instrumenten lag voor iedereen klaar om lekker mee te spelen met de muzikanten.

Terwijl de muziek speelde konden kinderen zich laten schminken door Clea die over een rijk arsenaal aan voorbeelden en figuren beschikt om de kinderen met mooie versieringen op hand, arm en gezicht te verrassen.

Buikdanseres Femke wist menigeen op de vloer te krijgen om samen met haar het buikdansen te beoefenen in vele vrije interpretaties, het plezier was het belangrijkste.

Naast de muziektent was de capoeira groep neergestreken om op een workshop achtige manier de kinderen kennis te laten maken met deze Braziliaanse vecht-dans, het enthousiasme spatte ervan af; de echt stoere kinderen konden bij de scoutinggroep meedoen aan de spijkerbroek-hang-wedstrijd, de hoogste score op deze dag was 3 minuten en 24 seconden, geen geringe prestatie.

Voor wie niet echt bekend is met Theater zonder Grens een korte toelichting. De theatergroep is in 1994 door Bako Sorany, vluchteling uit Iraaks Kurdistan opgericht om inhoud te geven aan zijn bestaan, werk was nog niet mogelijk, en samen met andere vluchtelingen in theatervorm de boodschap van samenwerken, respect en tolerantie uit te dragen. Dit jaar beleefde de groep haar 20-jarig bestaan en bestaat inmiddels uit een groep mensen van allerlei afkomst waarbij de boodschap nog steeds onveranderd wordt uitgedragen. Jaarlijks treedt de groep op in Podium Gigant met een theaterstuk, waarin drama, tragiek en humor een plaats hebben en de boodschap niet ontbreekt. Houd voor volgend jaar de Gigant agenda van april/mei in de gaten.

De foto’s bij dit bericht zijn beschikbaar gesteld door fotograaf Paul Klomps, waarvoor mijn hartelijke dank.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?