Geslaagd eerste NJO concert in Park Zuidbroek

Maandag 7 augustus 2017

Door Ben Eggermont

Ruim honderd mensen wisten gisteren (6 augustus 2017) de weg te vinden naar Park Zuidbroek. Het was de plek waar voor het eerst een NJO concert plaatsvond in het kader van de Gelderse Muziekzomer 2017 en op initiatief van Stichting Park Zuidbroek tot stand gekomen.

Onder een overwegend blauwe hemel met af en toe een licht verontrustend, langstrekkend wolkendek, begon stipt om 3 uur het Ardemus (spreek uit ardeemoes) saxofoonkwartet haar concert met delen uit de Water Music van Händel, aansprekend, vrolijk en helder. Gevolgd door het dromerige Rêverie van de componist Claude Debussy, een dynamisch stuk met abrupte wisselingen. Alvorens een korte pauze in te luiden bracht het kwartet nog een minimalistische compositie van Michail Nyman, een Engelse componist, ten gehore.

In de pauze kon het publiek een drankje afnemen bij de stand van een lokale supermarkt of een gezonde versnapering, in de vorm van wortel, tomaat, pruim of druif nuttigen, die werden aangeboden door de Stadsakkers, uiteraard tegen een alleszins redelijke betaling.

Na een korte onderbreking was het podium gereed voor een 5-koppig ensemble, bestaande uit leden van de Filharmonie Noord. Zij brachten delen van strijkkwintetten ten gehore waarbij de basklarinet re rol van de cello had overgenomen. Een keur van componisten passeerde de revue met stukken van Beethoven, Bruckner, de Zweedse componist Nillson, Brahms en Mozart. Zo werd het publiek ondergedompeld in een veelheid van klanken. Van gedragen tot expressief, soms grillig dan weer langzaam en meeslepend, voor ieder oor wat wils.

Het Ardemus kwartet verzorgde het laatste deel van het concert met een drietal korte stukken van de Amerikaanse componist Gershwin en een tweetal werken van de Argentijnse componist Astor Piazzolla. Met een speels, vrolijk en virtuoos muziekstuk van een minuut als toegift nam het kwartet afscheid van het publiek.

Voor meer informatie over het park zie de site Park Zuidbroek , daar kunt u zich ook aanmelden als vriend om de activiteiten van het park te ondersteunen.

Voor het verdere programma van de Muziekzomer 2017 zie Muziekzomer 2017

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!