Graficus zet een waardige Oude Meesters van Ger Thijs op de planken

Zondag 11 december 2016

Door Ben Eggermont

Het Cafeetje van Marja aan de Hoofdstraat was gisteravond, zaterdag 10 december, omgebouwd tot een heuse theaterzaal. De toneelgroep Graficus bracht hier het stuk ‘Oude Meesters’ van Gert Thijs; een bekend en veel geprezen toneelschrijver, op de planken.

In een uitverkocht huis speelden André van Es en Eltjo Herder de broers Richard en Koen, die al jaren met elkaar in onmin leven en nu noodzakelijk tot elkaar zijn veroordeeld tot het spelen van een theaterthriller. Beiden zijn getekend door hun verleden, opgevoed door een tirannieke en beroemde vader, ooit het boegbeeld van een acteursdynastie.

De verschillende wegen die de broers tijdens hun leven hadden bewandeld vormden de basis voor een reeks scenes waarin zij om het felst met elkaar strijden. De in het leven teleurgestelde Richard moest het opnemen tegen zijn ogenschijnlijk succesvolle broer Koen. Beiden droegen de last van het verleden met zich mee. Familiegeheimen werden blootgelegd, beiden keken met gemengde gevoelens terug op hun tot nu toe gevolgde carrière. Langzamerhand, naar mate de reeks voorstellingen vorderde (er moesten er 86 gespeeld worden) ontstond er een wederzijdse toenadering, die tenslotte tot de hereniging leidde.

De rollen werden met verve vertolkt door André en Eltjo, behoudens een enkel slordigheidje. Eltjo zette een overtuigende succesvolle topacteur Koen neer,  waar doorheen een beschadigd mens zichtbaar werd. André gaf overtuigend vorm aan de in het leven teleurgestelde, weinig succesvolle en onzekere acteur Richard. De sobere regie was in handen van Henk Rijke die met dit stuk zijn regiedebuut maakte. De minimalistische enscenering was hier mooi mee in evenwicht.

Het in mijn ogen gekunstelde slot had voor mij een andere invulling mogen krijgen. Maar goed het stond natuurlijk wel zo in de tekst van het stuk veronderstel ik.

Mocht Graficus deze stuk nogmaals op de planken brengen, dan raad ik je aan deze boeiende voorstelling te bezoeken.

Oude Meesters, Toneelgroep Graficus, Cafeetje van Marja, zaterdag 10 december 2016

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?