Grote belangstelling voor opening en boekpresentatie Kunst-Zinnig-Brein

Vrijdag 20 mei 2016

Door Redactie

Peter Vroon

Donderdagmiddag 19 mei vond de feestelijke opening plaats van expositie Water in het gebouw van Waterschap Vallei en Veluwe. De expositie bestaat uit zeventien schilderwerken van zeventien kunstenaars van Kunst-Zinnig-Brein. De kunstenaars hebben allen op een zeker moment in hun leven hersenletsel opgelopen.
Tijdens de opening werd het boek Kunst-Zinnig-Brein: door kunst weer perspectief gepresenteerd. In het boek vertellen mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel aan de hand van een gemaakt schilderij hun (levens)verhaal. Daarnaast komen mensen uit de naaste omgeving aan het woord.

De dijkgraaf van Waterschap Veluwe, mevrouw Tanja Klip-Martin, opende het formele deel van de middag. Sophia van Doesum, kunstenaar, overhandigde het eerste exemplaar van het boek aan Annet Wielemaker, hoofd patiëntenzorg van de Hersenstichting. Wethouder zorg en welzijn Paul Blokhuis onthulde met vier kunstenaars het schilderij Kunst-Zinnig-Brein en opende daarmee de expositie.
Blokhuis sprak over mogelijkheden en talent. ‘De schilderijen van deze expositie laten zien dat mensen, ondanks een beperking, tot mooie dingen in staat zijn en dat zij talent hebben. Het sluit goed aan bij de huidige visie van de gemeente: niet kijken naar wat u niet kunt, maar vooral naar boven halen waar u goed in bent.’ De wethouder zei ook dat hij de expositie graag in het stadhuis van Apeldoorn wilde hebben en zegde toe daar binnenkort afspraken over te maken.

De belangstelling voor de opening was enorm. ‘We hadden gerekend op een handjevol bezoekers,’ vertelt Ank Kempink, kunstenares en begeleider van Kunst-Zinnig-Brein. ‘Vorige week hadden we al tachtig aanmeldingen en vandaag zijn er meer dan honderddertig mensen op af gekomen. We zijn veel dank verschuldigd aan Waterschap Vallei en Veluwe. Zij faciliteert niet alleen de ruimte, maar hebben ook uitnodigingen ontworpen en verstuurd. En kijk nu eens naar deze receptie met hapjes, drankjes en speciaal gemaakte taartjes met daarop ons schilderij Kunst-Zinnig-Brein.’
De eerste oplage van het boek Kunst-Zinnig-Brein: door kunst weer perspectief raakte ter plaatse bijna uitverkocht. De kunstenaars verlieten na afloop trots het pand.
Het was nog lang onrustig op sociale media en in de hoofden van bezoekers.

De expositie is de komende drie weken te bekijken op werkdagen van 09.00 tot 16.00 uur in het gebouw van Waterschap Vallei en Veluwe aan de Steenbokstraat in Apeldoorn. Toegang is vrij.

nah-1030

nah-1133

nah-1229

nah-1255

nah-1264

nah-1269

nah-1331

nah-1438


Apeldoorn, mei 2016

Foto’s: Peter Vroon
Foto’s van StrangeArt zijn te zien als u hier klikt.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

4 REACTIES

Roelof Rump

Roelof Rump 20 mei 2016 om 10:25 uur

mooie foto's fijne bijeenkomst

Roelof Rump

Roelof Rump 20 mei 2016 om 10:27 uur

ook ik was er trouwens, foto's zien? http://rrump.home.xs4all.nl/Rep/160519-BoekNAH/BoekNAH.html

Sophia van Doesum

Sophia van Doesum 20 mei 2016 om 15:53 uur

Ik kan helaas je link niet openen StrangeArt

 

21 mei 2016 om 08:21 uur

Sophia, ik heb de juiste link nu onderin het artikel gezet. Lukt het nu wel?

ReagerenLet op: een reactie wordt pas geplaatst na goedkeuring van een beheerder


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!