Het eerste GigantCafe optreden in 2013: de pop/rockband Milkbar

Dinsdag 8 januari 2013

Door Rina Mannak

Of zoals ze zelf zeggen: Milkbar de witte motor…

Nou… en als die motor een keer start dan druist die goed door… Dat hebben we gemerkt.!

Het café was goed gevuld en ik had de indruk dat er veel bekenden van de band aanwezig waren: iedereen ging lekker mee in het ritme…. Of in de eindeloze dreun, het is maar hoe je iets ervaart.

Bijeengeschraapt door contactadvertenties vonden de muzikanten elkaar een paar jaar geleden in Amsterdam. Hun debuutsingle Accident werd in 2011 direct opgepikt door 3FM. Ook Kink FM en KX Radio omarden het nummer en nodigden Milkbar uit voor akoestische live-sessies.

Ze waren te horen in verschillende televisieprogramma’s en onder samenvattingen van Eredivisie Live. De band werd uitgeroepen tot 3FM Serious Talent en ze traden in februai 2011 op in De Wereld Draait Door. Hun single ‘The Doctor’ werd in 2011 gekozen voor de leadermuziek van het 8 afleveringen lange KRO programma ‘Inside Oud’. Zo timmerden ze behoorlijk aan de media-weg.

Ondertussen heeft Milkbar in oktober vorig jaar hun debuutalbum ‘Monday Club’, met de nieuwe single ‘Julia’ uitgebracht. Dat jaar waren ze te vinden op allerlei festivals, bij Serious Request en op het Museumplein tijdens de Uitmarkt. En nu dus op deze eerste zondag in 2013 bij ons in Gigant. Ze starten gelijk in een cadans waaraan je niet kunt ontkomen. Er zijn maar twee mogelijkheden: of je sluit je af en gaat het geheel observeren, of je laat je meenemen in het ritme.

Dynamiek voldoende in elk geval, waarbij Chris Murphy de leadzanger het swingende en zwetende middelpunt was. Hoewel de dynamiek en het tempo eraf spatte had de band ook iets in zichzelf gekeerds. Wij zaten en stonden hier en daarzo waren zij iets aan het doen. Dat was eigenlijk wel jammer, met enige connectie was het optreden intenser geweest. Bij het nummer Julia werd het publiek er wel bijgehaald en uitgenodigd mee te klappen. En even later vertelde Chris dat hij bij het volgende nummer zijn favoriete instrument ging gebruiken. Uit zijn achterzak haalde hij een soort metalen schoenklem, die de naam fiberslap droeg. Maar omdat er al geluid genoeg was in de ruimte was dit instrument niet te horen, althans ik heb niets gehoord. Voor de zekerheid vroeg ik aan mijn buurvrouw: “Heeft hij het ding nu gebruikt?” Waarop zij antwoordde: “Ja, maar het is een zeer subtiel instrument.” En dat was het. Al met al heb ik een fijne middag gehad, maar subtiele dingen zijn mij niet opgevallen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!