Het universum door de ogen van Silverster Zwaneveld

Donderdag 22 december 2016

Door Ben Eggermont

In een behoorlijk gevulde Rabobankzaal speelde Silvester Zwaneveld gisteren, woensdag, 21 december 2016, zijn theaterprogramma ‘Een kleine geschiedenis van bijna alles’, naar het gelijknamige boek van Bill Bryson.

De rechten om van dit boek een theatervoorstelling te maken verkreeg Silvester exclusief van de auteur, voor het decor tekende Silvester zelf, waarvoor hij naar eigen zeggen allerhande IKEA spullen gebruikte. Bij binnenkomst bracht het decor je in ruimtelijke sferen, een satellietvenster bood uitzicht op de ruimte met steeds wisselende beelden. Hij gebruikte het echter ook als een projectiescherm waarop hij een indrukwekkende rij van wetenschappers de revue liet passeren die een belangrijke plaats innamen en allemaal van de hand van Silvester. Ook televisiepersoonlijkheden ontsnapten niet aan zijn aandacht en werden zeker niet ontzien.

Hij nam ons mee in een reis door de tijd waarbij hij gebruik maakte van de kennis die hij uit het boek van Bryson zich eigen had gemaakt. Hij wilde het publiek enig besef bijbrengen over het onmetelijke systeem waarin wij leven en onderdeel van uitmaken. Een veelheid van nauwelijks uit te spreken getallen moest het publiek hiervan overtuigen of op zijn minst verwondering teweeg brengen.

Na de pauze werd de aandacht verlegd naar de levende natuur van planten, dieren en mensen. De verwondering bleef niet uit en ook de nare kantjes werden niet geschuwd. Soms waande ik me in een voorstelling over een geheel ander onderwerp. Als hij het had over zijn vrienden of meer algemeen de vriendin dacht ik regelmatig aan de algemene uit spraak ‘Vrouwen komen van Venus, mannen komen van Mars’ of hij deze kennis ook aan het boek van Bryson had ontleend, weet ik niet.

Het geheel overziend was dit een zeer onderhoudende, leerzame en bij tijd en wijle een hilarische voorstelling, een bezoek zeker waard.

 21 december 2016
Theater Orpheus Rabobankzaal
Een kleine geschiedenis van bijna alles – Silvester Zwaneveld

Kijk op zijn site www.silvesterzwaneveld.com voor de speellijst.

 

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?