H(uh?)BO in Apeldoorn

Maandag 9 april 2012

Door Nataliefde

Apeldoorn Direct

Op de foto het pand van de Hospitality Business School, oftewel Hotelschool Apeldoorn, aan de Kerklaan.

 

Er is HBO in Apeldoorn. U zult er misschien raar van opkijken, maar het is zo. We hebben een Theologische Universiteit, Fotovakschool, ProgreSZ, Hogeschool Wittenborg, een hogere hotelschool (Hospitality Business School) en een Politieacademie. Waar ligt dat toch aan?

“We hebben concurrentie van Windesheim Zwolle, Hogeschool Arnhem en Nijmegen en Saxion Deventer. Toch hebben we meer dan genoeg instromers”, vertelt Peter Birdsall, één van de directeuren van de internationale businesschool Wittenborg, gevestigd in het ROC-gebouw. Hoe komt dat? “Nederlandse studenten kiezen Apeldoorn niet vanwege de stadse allure, maar omdat onze school een internationaal programma heeft. De vele buitenlanders die bij ons komen kennen de Nederlandse steden toch niet, dus die komen wel”, aldus Birdsall.

Internationaal
Hogeschool Wittenborg, die sinds 2010 is gevestigd in Apeldoorn, heeft tweehonderd studenten, waarvan ongeveer vijftig uit Nederland. Er zitten rond de veertig nationaliteiten op de school, waaronder Chinezen, Brazilianen en Grieken. “En de school zit bomvol”. De school is relatief klein, maar heeft in verhouding heel veel internationale studenten. De businessschool in Amsterdam heeft bijvoorbeeld 3000 studenten, maar daarvan is maar vijftien procent buitenlands”, zo zegt Birdsall. “Het management is ook nauwelijks Nederlands”.

Geen geld
Het probleem: de huisvesting van de studenten. Vorig jaar tekenden negen MBO’s en HBO’s een samenwerkingsconvenant om meer studenteninstroom naar Apeldoorn te krijgen. Birdsall: “Er is te weinig huisvesting en bij de gemeente is geen geld meer. Zelf kunnen we ook nauwelijks meer geld ophoesten”.

Slechte doorstroom
“Er staan op dit moment 24 spaceboxen, maar we zouden er graag veel meer neerzetten. Het terrein (aan de Molendwarsstraat, red.) ligt toch braak”. Behalve de spaceboxen heeft Wittenborg nog zo’n 45 sloopwoningen in beheer die in 2014 worden gesloopt, wanneer de convenant afloopt. “In totaal hebben we dus zeventig woningen in beheer. Saxion Deventer heeft maar veertig woningen in bezit. Daar stromen studenten constant door naar andere woningen, waardoor er altijd wel ruimte is. Probleem is dat die doorstroom in Apeldoorn niet mogelijk is: “De studenten blijven in de boxen wonen omdat er nauwelijks alternatieven zijn. Daardoor kunnen er geen nieuwe studenten bij”.

“Er zijn zes instroommomenten per jaar. In mei komen er tien tot vijftien bij, in de zomer hopen we op zestig à zeventig”. Wittenborg heeft daarom “verregaande gesprekken” met projectontwikkelaars. “Helaas willen zij vaak de garantie dat een pand tien jaar wordt gehuurd. Daar kunnen we niet aan voldoen: je kunt dat studenten niet opdringen. We zijn niet naar Apeldoorn gekomen om de zakken van investeerders te vullen.

Leegstaande panden
“Maar goede huisvesting trekt studenten, dus denken we er bijvoorbeeld ook aan om leegstaande panden om te bouwen tot studentenkamers. De beheerders van de panden willen vaak wel een marge van tien procent van de huur, dus dat zou betekenen dat de woningen honderd euro per maand duurder worden. Dat kun je in een stad als Amsterdam nog maken, maar Apeldoorn ligt in een regio waar je dat niet kunt maken. Studenten gaan dan liever in Deventer wonen”.

Birdsall wil ondanks alles niet klagen:  “Ik heb het gevoel dat we er het beste van maken, ook al kan het natuurlijk altijd beter. Binnenkort starten we met nieuwe opleidingen in samenwerking met de University of Brighton. Als je kijkt naar alles wat we in twee jaar bereikt hebben, denk ik dat het geweldig is”.

Schreeuw niet van de daken
“Als school is het in ieder geval van belang dat je niet van de daken schreeuwt hoe goed je school is, dan gelooft namelijk niemand je meer”, zo vindt Gerrit Schreiber, woordvoerder van Hospitality Business School Apeldoorn. “Je beste ambassadeurs zijn je studenten en afgestudeerden. Zij moeten vertellen over de opleiding.

Weinig ambassadeurs
Gerrit Schreiber wijt de geringe bekendheid van de school aan het feit dat de school pas tien jaar bestaat. “Andere hotelscholen in Apeldoorn bestaan langer dan 25 of zelfs tachtig jaar”, aldus Schreiber. “Daardoor ligt het aantal ambassadeurs automatisch lager, op zo’n vier- tot vijfhonderd. Het heeft in ieder geval niet zozeer met de kwaliteit van het onderwijs te maken. Voor ons als hotelschool heeft het in ieder geval ook weinig zin om op te voeren dat we onderdeel van Saxion zijn. Die naam is alleen regionaal bekend”.

Unieke kwaliteiten
Volgens Schreiber heeft iedere hotelschool weer eigen unieke kwaliteiten en is de kleinschaligheid van de HBS in Apeldoorn daar één van. “We hebben maar zo’n 150 tot 180 studenten per jaar”.
Verdere voordelen ten opzichte van andere hotelscholen zijn volgens Schreiber dat er in Apeldoorn wordt samengewerkt met echte bedrijven in plaats van leerbedrijven “aan de school vast”, waardoor studenten veel beter leren werken in het “echte werkveld”. “Kennis is belangrijk, maar in hoeverre is de student gekwalificeerd genoeg om het vak van manager uit te voeren? We toetsen de student uitgebreid op geschiktheid voor de praktijk. Het gat tussen theorie oftewel school en praktijk oftewel werk is bij ons heel klein.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!