In gesprek met kunstenaars: Carlos Juan

Vrijdag 28 augustus 2020

Door Amrutha Mol

Zoals je de afgelopen weken al kon lezen gaan we deze zomer in gesprek met verschillende Apeldoornse kunstenaars. We krijgen een ‘kijkje in de keuken’. Want wanneer is een werk echt een kunstwerk? En hoe wordt iemand nou eigenlijk kunstenaar? Deze keer Carlos Juan. Hij is fotograaf en maakt verschillende portretten.

Hoe zou jij jezelf omschrijven als kunstenaar?

“Ik heb mezelf nooit als kunstenaar gezien, ik ben mezelf de laatste tijd wel meer als kunstenaar gaan accepteren. Maar ik vind het zo prestigieus klinken om jezelf kunstenaar te noemen. Het werk wat ik maak moet een gevoel geven, dat is draagkracht.”

Wat voor genre kunst maak je?

“Ik fotografeer portretten een documentaire foto’s. Ik heb een serie gemaakt: ‘Hunting Characters’. Daarbij fotografeer ik opvallende mensen die ik op straat tegenkom.”

Waar let je op bij het maken van kunst?

“Bij het maken van foto’s let ik heel erg op de ziel van het model. Ik werk intuïtief en tijdens het werken zit ik in een soort flow die het hele proces overneemt.”

Wanneer is een kunstwerk echt af?

“Dat ligt heel erg aan de foto. Een portret is snel klaar, maar een artistieke foto neemt wel een dag of 2 in beslag.”

Hoe ziet de toekomst voor de Apeldoornse kunst eruit denk je?

“Kunst zal meer geaccepteerd moeten worden door de leek. Ze moeten geprikkeld worden om van kunst te houden en zo krijg je meer interesse voor kunst. Kunst moet prikkelend werken.”

Waarom ben je kunstenaar geworden?

“Van kleins af aan ben ik al bezig met tekenen. Ik tekende covers van platen na, mijn ouders hadden een platenzaak. Maar ik maakte ook muziek en schilderde veel. Ik heb grafische vormgeving gestudeerd en was ook bezig met videografie. Ik was altijd al bezig met creativiteit. Toen ik op de kunstacademie zat ben ik meer bezig gegaan met fotografie en na mijn burn-out ben ik helemaal bezig gegaan met fotografie. Ik maak foto’s van mensen tot aan beeldende conceptfotografie.”

Wat zijn jouw drijfveren om te blijven creëren?

“Ik heb een druk leven, maar ik raak overal door geïnspireerd. Mijn kunst is geen productiewerk, het gaat zoals het gaat en het komt zoals het komt. Kunst kun je niet dwingen.”

Wat is jouw inspiratie om werk te blijven maken?

“Ik krijg overal inspiratie vandaan. Inspiratie ontstaat tijdens het maken van werk. Ik werk intuïtief.”

Wie zijn mensen die jouw creativiteit voeden?

“Andere kunstenaars voeden mijn creativiteit. Maar het zijn dan vaak wel uitgesproken kunstenaars die niet de mainstream volgen en een uniek pad bewandelen. Want dat doe ik zelf ook, het duurt misschien wel langer, maar dat is het wel waard.”

Wanneer is kunst kunst?

“Dat is een perceptie kwestie. Want wat voor de ene kunst is, is voor de ander geen kunst. Dus dat is lastig te zeggen.”

Wat vind je bijzonder aan de Hoe= het nu expositie?

“De grote diversiteit aan werken die er hangt. Het is een grote expositie en ook nog eens op 2 plekken. Dat is wel bijzonder en dat maakt het ook wel aantrekkelijk voor publiek om er naar toe te gaan.”

Waarom wilde je graag meedoen?

“Ik heb een foto uitgekozen van een opgemaakte dame die achter een deur staat. Dat vond ik wel bij het thema passen. Want wij zijn klaar om naar buiten te gaan, maar corona houdt ons tegen. Ik vond het ‘opgesloten’ aspect wel heel mooi. Ik maak altijd mijn eigen concepten en dat vind ik wel heel bijzonder.”

Moet er meer aandacht komen voor de kunst in Oost Nederland?

“Ja, ik denk voor de beeldsculptuur. Dat is wel interessant!”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!