In gesprek met kunstenaars: René van Commenée

Vrijdag 17 juli 2020

Door Amrutha Mol

Zoals je vorige week al kon lezen gaan we de komende weken in gesprek met verschillende Apeldoornse kunstenaars. We krijgen een ‘kijkje in de keuken’. Want wanneer is een werk echt een kunstwerk? En hoe wordt iemand nou eigenlijk kunstenaar? Dit keer: René van Commenée. Hij maakt visuele en audio kunst. René werkt met een breed pallet en noemt zichzelf een echte creatieveling. Van polaroids tot audio kunst en muziekstukken, hij maakt het allemaal in zijn atelier in Apeldoorn. Hij vertelt graag over zijn werk, inspiratie en de werkprocessen.

Hoe zou jij jezelf omschrijven als kunstenaar?

“Ik ben een kunstenaar die visueel en audio kunst maakt. Ik ben muzikant en beeldend kunstenaar. Soms maak ik kunstwerken die geluid maken, maar ik kan ook bezig zijn met geluidsinstallaties. Zo heb ik een geluidsbos gemaakt: daar zag je allemaal dingen, maar hoorde je ook allemaal dingen. Maar als ik beeldend werk maak ben ik voornamelijk bezig met fotografie. Sommige fotowerken zijn emulsies en die haal ik uit polaroids. Dat is abstract werk, maar wel heel precies monnikenwerk. Je moet er geduld voor hebben en er zorgvuldig mee om gaan. Ik ben wel echt een polaroid liefhebber.”

Wat voor kunst maak je?

“Muziek kunst en beeldende kunst. Ik ben opgeleid als grafisch vormgever en ik ben muzikant. Ik ben toevallig in de muziek terecht gekomen, het beeldende is erbij gekomen en dat maakt dat het de kunst is geworden die het nu is. Ik kan audio kunst en visuele kunst ook door elkaar heen doen. Terwijl ik achter mijn drumstel zit denk ik alweer aan een volgend schilderij. Ik werk vaak door elkaar heen en dat gaat prima.”

Waar let je op bij het maken van kunst?

“Ik vind het belangrijk om onafhankelijk te werken en niet volgens verwachtingen van een opdrachtgever of kijker. Ik ben een autonome denker en mijn werk wisselt vaak qua aspecten. Ik vind het belangrijk om eerlijk en intensief werk te maken waarbij de kwaliteit hoog staat. Ik ga altijd door met werken tot dat het perfect is voor mij zelf.”

Zijn er do’s en dont’s voor het maken van expositiewerk?

“Nee, niet echt. Je moet alleen wel zorgen dat je werk in balans is en dat het in de ruimte past.”

Wanneer is een werk voor jou echt af?

“Ik ga veel verder dan alleen het werk maken. Soms is het pas af als er een lijst omheen zit. Zonder de lijst zou het zomaar kunnen dat het geen kunstwerk is, want de lijst is onderdeel van het kunstwerk. Wel vind ik het belangrijk dat er geen spiegeling in het glas van de lijst zit.”

Hoe ziet de toekomst voor de Apeldoornse kunst er uit?

“Door de coronacrisis zie ik het een beetje somber in. Het publiek zit zonder geld en de gemeenten moeten ook bezuinigen op kunst. Ik denk wel dat Apeldoorn creatief genoeg is om door te gaan en hopelijk zetten we de nu lopende initiatieven ook door.”

Waarom ben je kunstenaar geworden?

“Ik was altijd al creatief en ik wilde als jonge jongen al kunstenaar worden. Ik ben erg veelzijdig en ik vind het heel leuk om creatief bezig te zijn. Mijn hoofd loopt ook altijd over van ideeën en ik wil die graag uitwerken. Het is niet de vraag waarom ik kunstenaar wilde worden, het is gewoon gebeurd. Ik kan me ook niet voorstellen dat ik geen kunstenaar ben. Ik heb het motto: een dag niet gecreëerd is een dag niet geleefd.”

Wat zijn jouw drijfveren om te blijven creëren?

“De ideeën die eruit willen zijn mijn drijfveren om te blijven creëren. Ik wil altijd iets maken en dat stopt niet.”

Wat is jouw inspiratie om werk te maken?

“Dat is wisselend, de ene keer haal ik inspiratie uit mezelf en de andere keer haal ik het uit een externe factor uit mijn omgeving. Nu probeer ik al dagen een mooie foto te maken van een zonnebloem te maken. Dan is in dat geval de zonnebloem mijn inspiratie. Maar ik haal ook inspiratie uit andere culturen.”

Welke mensen voeden jouw creativiteit?

“Iedereen om mij heen wel. Collega’s vooral, we praten vaak over inspiratie. Zo haal ik ook inspiratie uit boeken en poëzie.”

Wanneer is kunst kunst?

“Dat is voor iedereen weer anders. Het is een lastige vraag. Maar ik vind het ook moeilijk om mezelf een kunstenaar te noemen. Ik denk dat het publiek bepaalt of je een kunstenaar bent. Voor iedereen is kunst ook weer anders. Ik vind iets ook kunst als de kunstenaar een unieke invalshoek bedenkt die de kijker verbaast.”

Wat vind je bijzonder aan de Hoe= het nu expositie?

“Dat er verschillende kunstenaars zijn en verschillende werken. Ik vind dat wel verfrissend en interessant!”

Waarom wilde je meedoen aan de Hoe= het nu expositie?

“Omdat ik het leuk vond dat het in Apeldoorn was en zeker omdat ik zelf ook in Apeldoorn woon. Maar ik wilde ook laten zien dat ik er ben en het initiatief steunen.”

Vind je het belangrijk dat er meer aandacht komt voor de kunst in Oost Nederland?

“Ik vind het sowieso belangrijk dat er meer aandacht komt voor kunst en zeker voor de kunst in Oost Nederland. Ik vind het belangrijk dat er kunstcentra zijn die kijken naar regionale kunst en ik vind het goed dat daar aandacht voor is.”

Voor welk onderdeel mag er meer aandacht zijn?

“Er mag meer aandacht komen voor de kunst in Oost Nederland in de volle breedte. Er mag meer geschreven worden over de kunst en de kunstenaar daar achter.”

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.000 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!