Jongeren doen het beter in de Stedendriehoek

Vrijdag 5 december 2014

Door Redactie

© Aventus

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker bezocht maandag 1 december Aventus in Apeldoorn om de resultaten van een onderzoek naar kwetsbare jongeren op de arbeidsmarktregio Stedendriehoek en Noordwest Veluwe in ontvangst te nemen. Ook ging de minister in gesprek met jongeren, ouders, belangenorganisaties, werkgevers, onderwijsinstellingen en lokale overheden. De regio doet het ten opzichte van de landelijke situatie goed. Relatief veel jongeren, waaronder ook relatief veel met een niet-westerse achtergrond, kiezen voor een Beroepsbegeleidende leerweg – BBL – techniekopleiding.

Jongeren met een arbeidsbeperking, zonder startkwalificatie, oudere jongeren (23-27 jaar) en jongeren met een niet-westerse achtergrond hebben het moeilijk om een opleiding te volgen of een baan te vinden. Daarom heeft Forum, instituut voor multiculturele vraagstukken, samen met de arbeidsmarktregio Stedendriehoek en Noord-Veluwe en Aventus nader onderzoek gedaan. Met de resultaten van dit onderzoek komt er meer inzicht in de werkloosheidssituatie van de ‘kwetsbare jongeren’ in het algemeen en van jongeren met een niet- westerse achtergrond in het bijzonder.

Werkeloosheid onder jongeren gedaald
De samenwerking tussen gemeenten, werkgevers, (onderwijs)instellingen en onderzoeksinstellingen in de regio lijkt zijn vruchten af te werpen. In de Stedendriehoek en Noord Veluwe bleek in oktober dat de jeugdwerkloosheid 14% sterker gedaald is dan landelijk. Dit is een bemoedigend resultaat voor het sectorplan Samen werk maken van Werk. Met dit sectorplan wil de regio drempels wegnemen voor werkgevers om mensen een (nieuwe) kans te geven op een baan. “Of het een rechtstreeks gevolg is van ons sectorplan, was geen onderdeel van het onderzoek, maar deze cijfers stemmen me hoopvol voor de toekomst” aldus Johan Kruithof, portefeuillehouder Arbeidsmarkt in de Strategische Board Stedendriehoek.

 

Meer weten? Bekijk dan Apeldoorn actueel

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Kevin van de redactie
Meer dan 1.900 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!