Help de bevolking van Oekraïne

Kensington past makkelijk naast Snow Patrol

Dinsdag 16 oktober 2012

Door Randy Gasper

Afgelopen vrijdag bracht de Utrechtse rockformatie Kensington een bezoek aan een vol, maar niet uitverkocht Gigant. De mensen die Gigant niet vol maakten, zijn dus niet getuige geweest van verreweg de beste rockband van Nederland. In elk geval op dit moment.

Aan deze band klopt alles: de nummers an sich, de perfomance, de live-kwaliteit, het meezing gehalte, het contact met het publiek en precies weten waar nu nog je plek is: tussen de fans. Kom ik later nog even terug.

Eerst even de band. Gewoon Nederlands, gewoon zonder Tv-show, gewoon muzikaal, gewoon talent, dus gewoon kwalitatief goed. Inmiddels hebben ze naast een aantal EP’s, nu 2 albums uitgebracht. Het eerste album Borders werd omgenomen in Leeds in de studio van Kaiser Chiefs. Voor Vultures werd er heftiger geïnvesteerd. Zo werd dit album mede mogelijk gemaakt door de inzet van Snow Patrol en U2 producer Cenzo Townshend en werd de mastering gedaan door producer Steve Fallone, werkzaam voor Sterling Sound. Laatstgenoemde studio heeft albums gemasterd van o.a. Rihanna, Metallica, Beyoncé, AC/DC, Nickelback, Adèle, Bon Jovi om maar wat namen te noemen. En dus ook Kensington. Als het gaat om optimale kwaliteit dat een album moet bevatten, wordt er niets aan het toeval over gelaten.

Dan weer terug naar de avond in Gigant. Wat een band is Kensington! Zowaar klinkt de muziek goed in Gigant. Dat gunnen we de muziekliefhebber, maar ook Kensington. Elke slag klinkt zuiver, de stemmen klinken muzikaal en technisch goed. De band gaat helemaal op in hun eigen muziek en weet zowel muzikaal als in de korte gesprekjes het publiek te raken. Sommige nummers klinken bijna meditatief perfect. Het raakt je hart en je ziel om er vervolgens helemaal in op te gaan. En als klank en zang je kippenvel bezorgen omdat het zo lekker klinkt, dan klopt eigenlijk alles.

Het publiek zingt simpel mee op de bekende en minder bekende nummers, op de ohoho’s en ahaha’s. Het is niet te begrijpen dat de band extreem veel airplays kreeg het afgelopen jaar en toch niet een vaste act was op menig groot festival. Zeker nadat Oor het album Vulture verkoos tot “Album van het Jaar.” Internationaal zou je Kensington zo terug kunnen horen tussen bands als Kings of Leon, Coldplay, Nickleback of Snow Patrol.

Ik denk dat alle aanwezigen deze avond het goedkoopste concert van Kensington ooit had. Het voelt namelijk alsof de band op het punt staat enorm groot te worden. Groot genoeg voor Nederland, maar ik heb het gevoel van nóg groter. Ooit deed ik zo’n voorspelling in het nog relatief internetloze tijdperk over voetballer Zlaten Ibrahimovic, onlangs voorspelde ik het faillisement van Manzo… dit voelt als weer een voorspelling. Ik voel het gewoon en dit keer staat de voorspelling vereeuwigd op het internet.

En het is de band gegund! Alleen al omdat ze na het verpletterende optreden in Gigant uitgebreid de tijd namen om met de fans en aanwezigen een praatje te maken. Daarvoor nog lang niet te groot!

Maar ooit… O2-arena, London! Dan ben ik er bij!

(Foto 5 en 6 zijn respectievelijk de drummer en zanger van de band Palio Superspeed Donkey, ook wel bekend van de muziek in deze commercial. Zij stonden bij Kensington in het voorprogramma).

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Muziek

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?