Help de bevolking van Oekraïne

Lezing Harry Blom in CODA

Donderdag 21 februari 2013

Door Redactie

A. Kostroma - Heer met zwarte Hamer (detail)


De heer Harry Blom geeft zondag 3 maart een lezing over de totstandkoming van zijn unieke en bijzondere collectie van Russische kunst van na de Perestroika.

De collectie van Harry en Machteld Blom kent een lange geschiedenis. Gefascineerd door de ontwikkeling in de voormalige Sovjet-Unie maakten zij vanaf 1993 een aantal reizen naar Moskou en Sint-Petersburg.

Harry Blom was bijzonder gefascineerd door de Russische schilderkunst uit Sint-Petersburg van na de Perestroika. Tijdens zijn reizen bezocht hij meer dan 100 ateliers omdat hij een brede collectie wilde verwerven. Geholpen door zijn kennis van de Russische taal – Blom werkte lange tijd als tolk en vertaler bij de Europese Unie in Brussel – leerde hij vele kunstenaars kennen. Zijn collectie toont niet alleen de ontwikkelingen in brede zin, maar laat ook het doorzettingsvermogen en de zoektocht zien van de kunstenaars naar een nieuwe stijl.

Zijn collectie maakt samen met 2 andere particuliere collecties deel uit van de tentoonstelling ‘Russische kunst na de Perestroika’. Deze tentoonstelling sluit aan op het vriendschapsjaar Rusland-Nederland 2013 en is te bezichtigen van 23 februari tot en met 14 april in CODA Museum.

Harry Blom maakte in 2009 een boek over de totstandkoming van zijn collectie. Het is een persoonlijk document waarin hij verhaalt over zijn zoektocht naar mooie en interessante werken. De heruitgave van dit prachtige boek verschijnt bij de tentoonstelling in CODA Museum en is te koop in CODA Winkel.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Kunst Muziek

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?