Mini en Maxi: van show naar slow

Zondag 12 maart 2017

Door David Levie

Orpheus

Dertien jaar geleden stopten ze als duo op het toppunt van hun roem. Lichamelijk ongemak van vooral Peter de Jong maakte verder spelen vrijwel onmogelijk. Het werd fysiek allemaal te zwaar, het tempo was niet meer vol te houden.

Het publiek dat met Mini en Maxi is opgegroeid is z’n helden nog lang niet vergeten. Al eerder deden Karel de Rooij (Mini) en Peter de Jong (Maxi) met hun comeback-show Nu! Apeldoorn aan. Ook tijdens de reprise was het weer druk in de Rabobankzaal. De show van weleer is nu een slow geworden. Zo heerlijk rustig, eentje die de geest ademt van het variété uit vervlogen tijden. Slapstick op de weemoedige tonen van Hongaarse, Roemeense en Weense klanken. Af en toe nemen ze het woord, al hadden ze dat wat mij betreft tot wat gefluister mogen beperken. De mix van mime en muziek is eigenlijk genoeg.

Veel nieuws is er niet te melden. Hoeft ook niet. De zak vol nummers van toen is nog altijd boordevol. Tijdloze acts die deze keer rond een grote vleugel zijn gegroepeerd. De artiesten spelen op allerlei instrumenten en doen dat op kop af 75 minuten. De interactie met de zaal is als vanouds. Topvermaak voor kalende kruinen en grijze kapsels dat de onrustige wereld buiten even doet vergeten. Een intieme, nostalgische duik in een rimpelloze, kalme zee van amusement. Met twee ouwe rotten, zeventigers, die zich wat minder soepel dan weleer bewegen, maar nog altijd in staat zijn hun publiek op niveau te vermaken. Zonder ook maar een moment zielig te zijn. Nog een paar jaar wellicht, en dan is het echt hartstikke mooi geweest.

Mini en Maxi in Nu! Orpheus 11 maart, Rabobankzaal.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?