ONTMOETINGEN: André Deurloo – Vintage audio

Vrijdag 18 april 2014

Door Rob Ulrich

Bij de binnenkomst in de huiskamer viel op dat hier en daar audio-apparatuur staat. Op de achtergrond draaide… een cassette die vrij snel daarna afgelopen was. Vintage audio, daar gaat het deze keer over in “Ontmoetingen”. We waren op bezoek bij André Deurloo.

Angela (onze ‘star-photographer’ voor deze reeks) had voor de gelegenheid een elpee meegenomen en wist te vertellen dat haar dochter uiterst verbaasd was over dat ding. “Wat is dat nou?” De huidige jeugd heeft immers het hoofdstuk van singles en elpees op vinyl nooit meegemaakt. Het was een leuke binnenkomer.

André is nog niet zo lang bezig met vintage audio. In 1995 gingen alle elpees en zelfs de draaitafel de deur uit. Het begon pas weer te kriebelen vanaf 2010, de periode dat hij tijdelijk werkloos was en wat om handen wilde hebben. “Het begon met een eenvoudige draaitafel en resulteerde uiteindelijk in zijn huidige compleet gereviseerde draaitafel van Thorens”, zo vertelde André met gepaste trots. En het mag gezegd worden; de Thorens ziet er prachtig uit, zeg maar als nieuw. De stofkap is nog niet onder handen genomen. “Ik heb wel een middel gevonden om de stofkap opnieuw te polijsten, maar wil dat eigenlijk eerst bij een proefkonijn uitproberen.” (vette knipoog). Naast draaitafel(s) reviseert André ook andere ‘oude’ audio-apparatuur. Naast de draaitafel staat een stereo-versterker van Denon, die hij dit weekeinde nog helemaal nagekeken en opgeknapt heeft.

Opvallend is dat er weinig elpees in de kamer te vinden zijn. Slechts pakweg een stuk twintig. “De rest staat boven,” en Daniëlle (de vrouw van André) vulde snel aan: “Er staan er honderden boven in een kast, een rij van wel vier meter.” En daar komen nog de cassettebandjes en zelfs ‘hypermoderne’ CD’s bij. “Het huis is eigenlijk te klein”.

Elpees verzamelt André via kringloopwinkels. “Ik ben altijd op zoek naar iets dat ik nog niet ken. De nadruk ligt op de jaren zeventig en tachtig. Ik kijk graag wat anderen uit de bakken halen, om daar zelf later ook naar te zoeken. Het is een ware competitie tussen de elpee-verzamelaars”.

Voordat de elpees uit de kringloop op de ‘heilige’ draaitafelmat van de Thorens gelegd mogen worden, worden ze eerst gewassen in de ‘Knosti’,  een echte elpee-wasmachine. Weliswaar met handbediening, maar toch… “Je staat er versteld van hoeveel troep zich in de groeven van een elpee verzameld. Met het wassen komt dat eruit. De plaat klinkt dan ook een stuk beter.” Ter illustratie wordt ook de elpee van Angela gewassen. “Normaliter, als je veel platen wast, wordt het oorspronkelijk witte filter in de wasmachine behoorlijk grijs.” We geloven het direct.

Ter verduidelijking laat André horen hoe verrassend goed elpees nog kunnen klinken. Allereerst de elpee van Angela natuurlijk . ‘Greased lighting’. En daarna een plaat van Jarre, die ik ook ooit heb gehad: Oxygene. “Eigenlijk moet je elektronische muziek niet vanaf elpee beluisteren. De kraakjes (‘spetters’) storen me dan en zo heeft de componist het nooit bedoeld. Subtiele details komen dan niet meer uit de verf. Met andere soorten muziek heb ik daar minder moeite mee.”

Via een internet-forum heeft André regelmatig contact met andere audio-liefhebbers. In de stedendriehoek gaan we regelmatig bij elkaar op bezoek voor een ‘luisteravondje’.  “We helpen elkaar ook bij het opknappen van apparatuur en wisselen ervaringen uit. Vorig jaar zijn we met een zelfbouwproject van luidsprekerboxen begonnen. ‘Needles’ met één kleine breedbandluidspreker en een verrassende kwaliteit. Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat mijn eerste overhaaste poging niet helemaal het gewenste resultaat opgeleverd heeft, maar ik ga daar zeker verandering in brengen.”

“Mijn  ultieme wens is dat ik alles van Pink Floyd verzameld kan hebben, maar dat zal wel heel lastig worden. Iedereen wil alles van Pink Floyd hebben. Via beurzen probeer ik het niet, daar vragen ze te vaak de hoofdprijs.” En zo blijft er nog wat te wensen over.

Aan een homecinema-systeem wil André z’n vingers niet branden. “Voor zoveel audiogeweld is de gemiddelde Nederlandse huiskamer niet geschikt. Het geluid komt niet tot uiting in ‘keiharde’ inrichtingen met laminaat en strak gestucte muren. Ik ga het niet eens proberen hier.”
Als we de voordeur achter ons dichtslaan kunnen we een dikke grijns niet onderdrukken. Wat heeft André toch een bijzondere en prachtige hobby.

Geef je nu op voor Ontmoetingen
Heb jij net als André een bijzondere passie. Ga jij ergens helemaal in op en wil jij dit delen met de rest van Apeldoorn? Geef je dan op voor Ontmoetingen.Opgeven kan door een e-mail te sturen naar: redactie@apeldoorndirect.nl onder vermelding van jouw naam, leeftijd, telefoonnummer en wat jouw grote passie is. Wij zijn benieuwd!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!