ONTMOETINGEN: Art van Norel; Automotive als hobby

Vrijdag 4 april 2014

Door Rob Ulrich

Angela Stouten

Direct na binnenkomst in de woning van Art viel ons een knik in de buitenmuur op. “Die was nodig om met grote Amerikaanse auto’s de bocht naar de garage in de achtertuin te kunnen maken. Daar hebben we met de verbouwing rekening mee gehouden.” Huh? Je huis aanpassen om je hobby uit te kunnen oefenen? Het was niet de enige ‘binnenkomer’. In de woonkamer stond een motor gestald. Niet een standaard-motor, maar een die volledig gebouwd en ontworpen is door Art zelf. De toon was gezet.

Art begon zijn hobby eigenlijk al in de 2e klas van de lagere school. Hij was altijd bezig met tekenen van zijn ideale auto. Zijn moeder kocht in die tijd iedere week op de markt een miniatuur-auto (Dinky Toy) die thuis direct werd ontleed. Op zijn 15e jaar groeide de interesse van Art voor special painting (paint brush) van auto’s en motoren en werd hij een ware kunstenaar op dat gebied. Maar het smaakte naar meer. Van painting ging het al snel naar het reconstrueren/tunen van motoren. Art vertelde vol trots van die beginjaren. Ieder keer als hij salaris ontvangen had kon hij weer wat onderdelen kopen, aanpassen en laten verchromen in Weesp. Trots vertelt Art over de motor die uiteindelijk naar Jordanië verscheept werd voor een tentoonstelling. Het is dan inmiddels 1989. Art had inmiddels een netwerk opgebouwd en via een organisator van een beurs in Kortrijk werd hij gevraagd ‘die fraaie motor’ ten toon te stellen in Jordanië. Het betrof een hoogstandje met zelfs 24 karaat vergulde onderdelen. Dat leverde overigens niets op, omdat bij verkoop in Jordanië een invoerheffing van 200% opgelegd wordt. Sinds die tijd heeft Art al vijf motoren gebouwd en verfraaid, maar afgeleverd in Europa.

Vanaf z’n 18e jaar wekten ook auto’s zijn interesse. Uiteraard werd zijn eerste autootje, een Vauxhall Chevette, aangepast. In de jaren daarna kwam het accent te leggen op Amerikaanse auto’s en auto’s uit de jaren 40, 50 en 60. Art gaat daarin verder dan het restaureren van auto’s. Hij verfraait auto’s tot een zogenaamde hotrod, auto’s waarbij het meer gaat om snelheid dan om uiterlijk. Een spatbord zou daarbij zomaar kunnen ontbreken. Voor die bewerking heeft Art een uitgebreide kennis opgebouwd van plaatmateriaal en gebruikt hij liever degelijke materialen (lood) dan lapmiddelen zoals plamuur. Bij het tunen van een auto kan Art volledig los gaan met z’n vaardigheden op het gebied van airbrush, graveren en pinstripen. Het gaat hierbij om heel veel maatwerk.

Via z’n automotive club Wasters (met een zeer beperkt aantal mede-hobbyisten) wisselt Art regelmatig kennis en kunde uit. “Ik heb nu nog een een old-timer Ford staan en die moet eigenlijk over 2 jaar af zijn. Mijn ouders zijn dan 50 jaar getrouwd en die auto is dan de bruidsauto. Naast die Ford heb ik er nog twee staan die ik af wil maken. Daarna wil ik eigenlijk stoppen met deze hobby.” Nou hobby? Van een hobby kun je niet echt meer spreken als je al zoveel investeringen hebt gedaan en zelfs je huis er voor aangepast hebt. “ Ik wil m’n kennis en kunde overdragen aan de ‘jongeren’ binnen Wasters. Daarna ga ik op een andere lekker genieten van m’n vrije tijd.”

Geef je nu op voor Ontmoetingen
Heb jij net als Art een bijzondere passie. Ga jij ergens helemaal in op en wil jij dit delen met de rest van Apeldoorn? Geef je dan op voor Ontmoetingen.

Opgeven kan door een e-mail te sturen naar: redactie@apeldoorndirect.nl onder vermelding van jouw naam, leeftijd, telefoonnummer en wat jouw grote passie is. Wij zijn benieuwd!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!