Onvergetelijk CODA, een prachtig initiatief

Dinsdag 2 december 2014

Door Ben Eggermont

© Medea Huisman

Vrijdag 28 november vond in het goed gevulde auditorium van CODA Museum de aftrap plaats van het programma ‘Onvergetelijk CODA, rondleidingen voor mensen met dementie en hun mantelzorgers’. Het programma is in samenwerking met het Stedelijk Museum in Amsterdam en het van Abbemuseum in Eindhoven ontwikkeld. Het programma is geïnspireerd op Meet Me at MoMA van het Museum of Modern Art in New York.

Na een kort welkom door Carin Reinders kreeg Odette Reydon het woord om kort het verloop van deze middag toe te lichten. De middag bestond uit de volgende delen: een toelichting op de voorbereiding, realisatie en uitrol van het programma door Stefanie Metsemakers, een algemene toelichting over de ziekte dementie en wat dat voor de patiënt en zijn of haar omgeving betekent, nader toegespitst op het programma. Tot slot werd de middag afgesloten met een groepsrondleiding langs twee kunstwerken om te illustreren hoe zo’n rondleiding er straks uit zal zien.

De presentatie van Stefanie Metsemakers gaf een goed beeld van de totstandkoming van het programma en het tijdpad. Ze benadrukte het belang van goed getrainde vrijwilligers en rondleiders voor het doen slagen van het programma met deze kwetsbare mensen. Sfeer en onderling vertrouwen zijn heel belangrijk om succesvol te kunnen zijn. De trainingen zijn inmiddels afgerond en er zijn proefrondleidingen gehouden om het geleerde in de praktijk te brengen.

De voordracht van prof. dr. Rose-Marie Dröes ging vooral over de aspecten in gedrag en omgang met mensen met dementie. De steeds minder wordende zelfredzaamheid en mogelijke gedragsveranderingen zoals argwaan, angst en dergelijke gaan gepaard met een toenemende last voor de mantelzorger. Ook benadrukte ze het belang van vertrouwen en geduld in de omgang met mensen met dementie. Parallel aan de beoogde uitrol van dit programma is een onderzoeksprogramma gekoppeld. Dit programma beoogt het verzamelen van onderzoeksgegevens over effect, uitvoering en ervaringen van ‘Onvergetelijk CODA’. Dit zal leiden tot verschillende publicaties voor het werkveld die een verdere uitbouw mogelijk moeten maken. Een ambitieuze en spannende taak.

Daarna was het tijd voor de proefrondleiding van ongeveer een halfuur langs twee kunstwerken uit de lopende tentoonstelling ‘Sounds of Silence’ – overigens een prachtige expositie die nog tot 11 januari te zien is, maar dit terzijde. Door in alle rust en met aandacht naar het werk te kijken en de deelnemers hierover te bevragen ontstaat een ontspannen en open sfeer waarin eenieder tot zijn recht kan komen. Ik vond het een bijzondere ervaring en ik denk ook de andere mensen die met mij deel uitmaakten van de groep.

Onder het genot van een hapje en een drankje werd er nog enige tijd geanimeerd nagepraat, waarna ieder weer zijns weegs ging.

Terugkijkend was het een boeiende middag met een groot compliment aan CODA en allen die dit mogelijk maken.

Voor meer informatie kunt u kijken op de website van CODA 

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!