Orpheus optimistisch aan start nieuw seizoen

Woensdag 28 september 2016

Door David Levie

Orpheus/ Mark Engelen

Orpheus zal het een jaar met minder grote kaskrakers moeten doen. Na War Horse (2014-2015) en De Tweeling (2015-2016) is er dit theaterseizoen geen vergelijkbare megaproductie uit voorraad leverbaar. Het dichtst in de buurt komt de musical De Marathon die in mei 2017 voor een week in de boeken staat.

Ook is er geen grote kerstshow zoals dat in de afgelopen twee jaar wel het geval was. Orpheus vangt dit op door grote namen uit onder meer de wereld van het amusement (cabaret, musical en muziek) naar Apeldoorn te halen en de kerstperiode in te ruimen voor een show met talent uit Apeldoorn.

,,Het wachten is op een producent die het wel weer durft om een grote productie neer te zetten’’, zei schouwburgdirecteur Meta Neeleman aan het eind van het afgelopen seizoen. ,,Een titel met eenzelfde draagkracht als die de Tweeling en vooral War Horse. Dat bijna echte paard in combinatie met een goed verhaal. Het was misschien wel een unicum.’’

Apeldoorn en verre omstreken liepen er voor uit en deden de bezoekersaantallen stijgen. Mede daardoor heeft Orpheus weer wat vet op de botten.

Aan het begin van de seizoenstart kan Neeleman terugblikken op een naar haar zeggen prima jaar. Met dank aan onder meer de verbouwde Hanoszaal die relatief – het gaat om een kleine zaal met een capaciteit van 243 toeschouwers – veel publiek trekt. Het aantal voorstellingen in de Hanoszaal is dan ook verhoogd. Ook de controle op de zogeheten Kleine Zaalkaart wordt aangescherpt. Daarmee wil Orpheus voorkomen dat stoelen zo min mogelijk onbezet blijven door publiek dat niet komt opdagen. Ook het uitlenen van de kaart aan derden stelt Orpheus niet op prijs. Om dat te voorkomen vragen medewerkers van de schouwburg op gezette tijden om legitimatie. Wie drie keer betrapt wordt op illegaal uitlenen van z’n kaart komt het daarop volgende seizoen niet meer in aanmerking voor een Kleine Zaalkaart.

Veder laat programmeur Marijt Helmink weten dat er gesprekken gaande zijn voor het jaar 2017-2018 met een producent die een mega-productie aandurft. ,,Exclusief voor de zes grote theaters in ons land. En Orpheus hoort daarbij.’’

Op donderdag 29 september staat humorist Ton Kas in de Rabobankzaal. Nog geen grote naam, maar de recensies zijn lovend. Er zijn nog kaarten.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!