Paleis Het Loo gaat ondergronds

Dinsdag 7 maart 2017

Door David Levie

Paleis het Loo presenteert de bezoeker na de verbouwing, uitbreiding, renovatie en asbestsanering (2018-2021) zo’n 5000 vierkante meter extra aan (expositie)ruimte.

Ondergronds.

Directeur Michel van Maarseveen presenteerde vandaag (7 maart) de nieuwe plannen en daarmee gepaard gaande veranderingen. Het paleis-museum wil er jaarlijks zo’n 150.000 bezoekers op jaarbasis bij en groeien naar een half miljoen betalende belangstellenden. De kosten van al die plannen zijn mede door de alom aanwezige asbest hoog: 123 miljoen. Het toegangskaartje in 2021 (het hoofdgebouw gaat ruim drie jaar dicht) wordt dan ook duurder. De museumjaarkaart blijft geldig.

Een greep uit alle nieuwigheden: nieuwe ingang, verbeterde toegang tot de tuinen en het dak, een Junior Paleis met ruimte voor kinderactiviteiten (onder de grond), een nieuwe route door het paleis waarin de zogeheten statietrap is opgenomen, de openstelling  van dienstvertrekken, uitbreiding van de parkeerplaats inclusief veel groen en een glazen plaat op het voorterrein met een waterpartij om dat wat zich onder de grond afspeelt van licht te voorzien. De presentatie van de historie der Oranjes – van Willem de Zwijger tot en met Willem Alexander – krijgt een opfrisbeurt. Verder staat ook duurzaamheid hoog in het vaandel van het Loo nieuwe stijl geschreven.

Kosten

De Staat der Nederlanden (u en ik) draagt flink bij in alle kosten.  Het Loo gaat bij de Staat een lening aan van 68 miljoen. Daarnaast rekent directeur Van Maarseveen op fondsen en sponsors. Kaan Architecten krijgt de grootste opdracht, Gijsbert van Hoogevest is de restauratie-architect. Via Europese aanbesteding is van het  advies- en ingenieursbureau Valstar Simonis de Apeldoornse vestiging betrokken. In de loop van het jaar wordt het duidelijk of er meer Apeldoornse bedrijven een bijdrage leveren aan de grootste verbouwing annex uitbreiding.

Van april tot en met september zijn de tuinen, stallen, het dak (!) en de restaurants tegen gereduceerd entreetarief geopend. Rond de kerst is er van alles te doen (ijsbaan). Evenementen als Councours d’Elegance, Kinderdagen, Stallenweekend en Spirit of Winter gaan gewoon door. Hieronder is een filmpje met een artist-impression van Paleis het Loo te zien.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag ons Apeldoorns nieuws in de mail
De beste berichten en verhalen van onze redactie
1.500 Apeldoornse gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Paleis Het Loo

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!