Prehistorische Halssieraden tijdelijk in CODA

Zondag 6 september 2015

Door Redactie

Prehistorische Halssieraden uit Rijskmuseum voor oudheden tijdelijk in CODA museum

Twee topstukken even terug in de gemeente Apeldoorn | 10.09 t/m 06.12.2015 | CODA Museum

In CODA Museum zijn tot en met 6 december twee topstukken uit de collectie van het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden te bewonderen. Deze bijzondere halsringen zijn vlak vóór 1859 gevonden tijdens het turfsteken in het Uddelerveen, een gebied ten noorden van het Uddelermeer in de gemeente Apeldoorn. Wegens verbouwing van het RMO in Leiden zijn ze tijdelijk terug in de gemeente Apeldoorn – de plek waar ze ruim honderdvijftig jaar geleden gevonden zijn.

Met de presentatie van deze prehistorische sieraden legt CODA Museum een duidelijke link tussen de bijzondere aandacht die zij schenkt aan sieraden enerzijds en aan de historische collectie met aandacht voor historie en archeologie van Apeldoorn en omgeving anderzijds. Voor het maken van deze luxe halssieraden uit de Vroege IJzertijd was zeer veel vakmanschap nodig. Het brons en barnsteen dat erin verwerkt is, was erg kostbaar en om die reden werden deze sieraden vermoedelijk alleen door vooraanstaande vrouwen gedragen. Toch werden deze kostbaarheden in het veen geofferd; ontdek meer hierover in deze tijdelijke expositie.

De bijzonder gedraaide Wendelring en de halsring met barnsteen, beiden uit de zesde eeuw voor Christus, zijn van 10 september tot en met 6 december te zien in CODA Museum; kijk voor de openingstijden en toegangsprijzen op www.coda-apeldoorn.nl.

Rondom deze expositie wordt tijdens de Open Monumentendagen op 12 en 13 september een prehistorische ambachtenmarkt op het binnenterrein bij CODA gehouden. Bezoekers kunnen zien hoe een smid het vakmanschap uit de prehistorie probeert te evenaren door replica’s van deze bijzondere halssieraden te maken.  Maar ook worden bijlen van vuursteen gemaakt en kunnen bezoekers meehelpen met vuur maken en prehistorische sieraden ontwerpen. Meer over de Open Monumentendagen vindt u op www.monumentendagenapeldoorn.nl.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Muziek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!