Presentatie kinderboek ‘Papa Wapper redt de kinderboerderij’ in Ugchelen

Zondag 18 augustus 2013

Door Rob Feber

Vrijdag 16 augustus vond in de tuin van de familie Van Dokkum aan de Hoenderloseweg de presentatie plaats van het boek ‘Papa Wapper redt een kinderboerderij’. En net zoals vorig jaar, toen in die tuin het boek ‘Papa Wapper en het rode vrachtwagentje’ gepresenteerd werd, was het gezellig druk. Jong en oud, waarvan sommigen lekker zomers gekleed waren.

Het boek “Papa Wapper redt de kinderboerderij” is een kinderboek voor kinderen van een jaar of 6 en geschreven door Marianne Busser en Ron Schröder. De illustraties zijn van de hand van Marius van Dokkum, Ugchelens meest bekende schilder/kunstenaar. In het boek trekken Papa Wapper en zijn dochter Spruitje met hun rode vrachtwagentje door het land en beleven vele avonturen. Ze redden samen een kinderboerderij die van de burgemeester moet verdwijnen. Om wat geld te verdienen gaan ze op de kermis werken als toekomstvoorspellers. En ze beginnen een pizzeria in een oude koeienstal. Dat wordt zo’n succes dat zelfs de koningin graag een keertje langs wil komen.

Heleen Buth van uitgeverij The House Of Books opent de presentatie. Ze lijkt een beetje zoekend in de buitenlucht te staan, maar al snel is het stil en luistert iedereen. Nou ja iedereen: de kippen van de familie Van Dokkum zijn en passent bezig een pikorde-strijd te leveren. Veel gekakel en gemopper komt er vanuit de kippenren. Heleen Buth laat zich niet van de wijs brengen en betrekt de hennen in haar praatje. Verder refereert ze onder andere aan de boekpresentatie van vorig jaar waarin ze de auteurs typeerde als “geboren verhalenvertellers met een ontembare fantasie, een zeer eigen gevoel voor humor, een voorkeur voor het licht absurdistische, een neiging tot non-conformisme, een oog voor nuance en detail en een talent voor vrolijkheid en kleurrijkheid.”
Heleen roept de allergrootste fan van Papa Wapper (Milan van den Berg uit Dronten) naar voren en legt de jongen -die zich kennelijk ooit afvroeg of er ook een Mama Wapper is- uit dat Mama Wapper niet gemist wordt. Zij zou waarschijnlijk toch alleen maar, zoals veel moeders, zeuren dat je je tanden moet poetsen of je kamer moet opruimen.
De aanwezigen lachen en Milan krijgt het allereerste exemplaar van het boek.

Ook ik vind het boek leuk. Natuurlijk is het een kinderboek, maar de ondeugendheid, de avonturen in het boek, de humor én de geweldige illustraties (ik kan soms wel twee minuten met een grote glimlach naar een van de aquarellen kijken), maken dat ik het nu ook in mijn boekenkast heb staan. Kom maar op met die kleinkinderen!

Tot slot: van 16 augustus tot en met 5 oktober 2013, kunt u elke vrijdag- en zaterdagmiddag van 13 tot 17 uur aan de Hoenderloseweg 76 te Ugchelen de expositie van Marius van Dokkum bezoeken. Er hangen óók originele aquarellen uit het boek van Papa Wapper.
Een bezoek waard dus.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!