Presentatie van kinderboek “Papa Wapper en het rode vrachtwagentje” in Ugchelen

Maandag 6 augustus 2012

Door Rob Feber

Rob Feber

Op vrijdagmiddag 3 augustus vond in de tuin van Marius van Dokkum in Ugchelen de presentatie plaats van het kinderboek “Papa Wapper en het rode vrachtwagentje” . Meer dan 100 mensen hadden de weg weten te vinden, ondanks dat de Hoenderloseweg voor een deel van het verkeer afgesloten was. Al die mensen brachten wel heel mooi weer mee.

Het boek “Papa Wapper en het rode vrachtwagentje” is een kinderboek voor kinderen van een jaar of 6 en geschreven door Marianne Busser en Ron Schröder. De illustraties zijn van de hand van Marius van Dokkum, misschien wel Ugchelens meest bekende schilder/kunstenaar. Papa Wapper en het rode vrachtwagentje gaat over een vader die met zijn dochter Spruitje het huis uitmoet van de burgemeester. Gelukkig kunnen ze een rood vrachtwagentje kopen waarin ze kunnen wonen. Om wat geld te verdienen, gaan ze katten wassen, eten ze hun buik rond als koekjestesters in de koekjesfabriek, ze verven een huis in allerlei kleurtjes en brengen als postbodes zelfs een brief naar de koningin.

Heleen Buth van de uitgeverij (The House of Books) opende de presentatie van het boek in de landelijke tuin van Marius van Dokkum. Op de achtergrond scharrelde een flink aantal Barnevelder kippen. Nadat Heleen Buth een stukje uit het boek voorgelezen had, vertelde ze dat het duidelijk was dat Marius en Marianne en Ron elkaar gevonden hebben. Of beter: Marianne en Ron hebben Marius gevonden! Ze noemde de auteurs non-conformistisch met een voorkeur voor het licht absurdistische met een oog voor de nuance en het detail. De illustraties in het boek zijn echt van die platen waar je wel een halve minuut naar kunt kijken en iedere keer wat nieuws ontdekt. Het schrijversduo Marianne Busser en Ron Schröder, bekend van liedjes en verhaaltjes voor Sesamstraat, verhaaltjes voor de Bobo en de Okki, liedjes voor Benny Vreden Kinderprodukties, AVRO’s kinderkoor, enzovoorts, heeft er goed aan gedaan om de illustraties in het boek door Marius van Dokkum te laten maken.

Papa Wapper en het rode vrachtwagentje is kijken en lezen en lezen en kijken. Zowel ouders, opa’s, oma’s en kinderen scoorden de gewilde handtekeningen van de auteurs. Na afloop kon men, als men dat nog niet gedaan had, onder het genot van een kopje thee of koffie met cake of speculaasje, nog even genieten van de tentoonstelling ‘aan huis’ van Marius van Dokkum. Vooral de ‘perenkamer’ werd goed bezocht. In deze kamer hing een tiental schilderijen met als hoofdonderwerp, hoe kan het ook anders: peren. Ook in deze schilderijen is het absurdisme,  gelardeerd met de nodige humor, wel erg duidelijk aanwezig.

Deze tentoonstelling aan huis duurt overigens nog tot en met 28 september en is te bezoeken op de vrijdag- en zaterdagmiddagen van 13.00 tot 17.00 uur.
Adres: Hoenderloseweg 76 te Ugchelen.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?