Prinses Margriet onthult kunstwerk voor jubileum Apenheul

Maandag 12 juli 2021

Door Tim Uilen

Het is je waarschijnlijk niet ontgaan; Apenheul viert haar 50-jarig jubileum. Fotograaf en oprichter Wim Mager begon in 1971 het park en sindsdien is het uitgegroeid tot een landelijke attractie. Ter ere van het jubileum is er een kunstwerk gemaakt en staat aan de Markstraat. Het werk van kunstenaar Florentijn Hofman is vandaag, maandag 12 juli, onthult door Prinses Margriet, de beschermvrouwe van Apenheul. Ook burgemeester Ton Heerts en voormalig burgemeester John Berends, in zijn nieuwe rol als commissaris van de Koning, waren aanwezig.

Onthulling

Burgemeester Ton Heerts nam als eerste het woord. “Vandaag voegen we aan ‘de Klimaatstraat’ een prachtig uithangbord toe”, zegt hij. “Een aansprekend kunstwerk op een passende plek is deel van de Apeldoornse visie op kunst in de openbare ruimte.” Een aantal bewoners van de straat waren ook aanwezig bij de onthulling. De burgemeester spreekt ook over hoe belangrijk het is om de buurt op de hoogte te houden. “Het is een mooi voorbeeld van samenwerking tussen allerlei partijen in de stad, ACEC en ook Apeldoorn Marketing.”

De kunstenaar achter het kunstwerk, Florentijn Hofman, meldt. “Ik was blij verrast toen ik werd gevraagd om mijn werk te realiseren”, vertelt hij. “In mijn werk laat ik altijd dieren zien die menselijke handelingen doen, dat ging ik combineren met het jubileum.” Het beeld is van een aapje met een feestmuts en een ballon. Iedereen kon het kunstwerk in al zijn glorie beschouwen nadat Prinses Margriet het werk onthulde.

Apen in de stad

Tegelijk met de onthulling van het kunstwerk gaat ook een Apenspeurtocht beginnen, ‘Apen in de stad’, speciaal voor kinderen. Via de app volg je de QR codes en ga je van missie naar missie. De audiotour vertelt je leuke verhalen en laat je klimmen en klauteren onderweg. Ook kunnen kinderen naar verstopte aapjes zoeken en kunnen ze vragen over apen beantwoorden. Als de kinderen de speurtocht voltooid hebben, dan hebben ze een gratis ‘kinder-apencocktail’ verdiend. Diverse horecagelegenheden in de binnenstad schenken de cocktail in. De start is naast het net onthulde kunstwerk.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!