Profiel Robin Batens: ‘Fantastisch dat wij tweede locatie van Afterslag mogen zijn’

Vrijdag 15 januari 2016

Door Redactie

Hij zat jarenlang in de mannenlifestyle en werkte voor grote ketens en merken. Maar door onder meer de prijzenoorlog tussen de verschillende ketens voelde de Apeldoornse Robin Batens (40) zich niet meer op z’n plek. Vorig jaar besloot hij ‘zichzelf te resetten’ en te kijken wat hij wilde. Op de Berlin Fashion Week zag hij zoveel merken en producten op het gebied van mannenlifestyle dat hij besloot daar wat mee te doen. Op 10 september opende hij Mansion24 op het Leienplein.

Voor de lezers die jullie nog niet bezocht hebben in de tijd dat jullie nu open zijn. Wat voor winkel is Mansion24?

,,We richten ons op beleving. Een winkel met verschillende productgroepen en een belangrijke focus op mannen lifestyle. Van kleding tot en met een geurtje en ook de baardverzorging. We hebben goeie jeans, maar ook pakken. We zijn er voor de doelgroep 30+ en dat stopt dan niet bij 40, maar bij 75 of 80. Mannen hebben vaak als ze de 30 zijn gepasseerd, en sommige jongens al wat eerder, een eigen stijl gevonden waar ze zich goed bij voelen. Bij dames draait alles om fashion en snelheid, in de mannenwereld gaat het toch meer om stijl. Dat is het publiek waar ik me op richt. Daar zit namelijk een gat. Jeanswinkels zijn jong meestal, of glad. Herenmode is vaak stijf. En wij proberen daar tussenin te gaan zitten. Dat was de basis van mijn idee. Maar ik wilde het interessanter en spannender. Toen ben ik met Dick van Dijk van Plato om tafel gegaan, omdat ik vind dat Plato in een stad hoort te zitten. Ik was een vaste klant van Plato en baalde, net als veel Apeldoorners, dat ie weg was. Alleen is het voor een Plato lastig om zelfstandig te draaien en samen maak je het juist heel spannend. En ik merkte al snel dat Dick en ik dezelfde taal spreken. Dat is toch de basis als je zakelijk wilt samenwerken. Nog leuker vond ik het om het te kunnen aftoppen met een horeca-functie in een soort lobby en met een terras buiten. Geen kroeg, dat wil ik niet. Er komen hier dan ook nooit  barkrukken. Mensen moeten hier gewoon gezellig een drankje kunnen drinken in een relaxte sfeer. Het stekkie om vooraf af te spreken als je uit eten gaat, gaat stappen of waar je rustig de tijd voor jezelf wilt hebben en waar je af en toe getrakteerd wordt op live-muziek van upcoming artiesten.”

En die artiesten heb je voornamelijk in het weekend in de zaak staan, toch?

,,Ja. Het gaat er met name om wanneer de band of de artiest kan. Veelal in combinatie met Plato Deventer. Treden ze eerst op in Deventer en vervolgens in Apeldoorn komen spelen, veelal op zaterdag of zondag rond 4 uur ’s middags. Over 3 weken, op zaterdag 6 februari, hebben we DeWolff hier staan. Echt tof. Het leuke voor de artiesten is dat de setting bij Mansion24 totaal anders is dan waar ze normaal gesproken komen. Bij een instore optreden heeft een zaak vaak hooguit een bakje koffie, maar hier staan ze tussen de kleding en kan ook de bezoeker vooraf lekker shoppen of daarna nog even gezellig blijven zitten”.

Hoe loopt het?

,,Goed, zeker als startende ondernemer. We zijn constant bezig met finetunen, want stilstand is achteruitgang, ook op muziekvlak. Ik ben bijvoorbeeld geen megafan van David Bowie. Maar we kregen vrijdag Black Star binnen en die was zondag uitverkocht. Dit was nog voordat het nieuws over hem maandagochtend bekend werd. Maar ik wist eigenlijk heel weinig van hem en ben met mijn collega naar de Bowie expositie in Groningen gegaan. Want dan wil ik ook gewoon, als de Bowie-liefhebbers hier komen, dat wij weten waarover we het hebben. We krijgen deze week ook Bowie t-shirts binnen. Voor de klant, maar dus wel met respect naar de artiest.”

Hoe kwam je eigenlijk bij dit pand op het Leienplein terecht?

,, Ik had een pand nodig met veel volume, maar waar ook rendement uit te halen was. En toen kwam ik dit op het oog. Een beetje het verdomhoekje van het Leienplein, terwijl het eigenlijk een hele mooie plek is. Ik was zelf in eerste instantie nog niet overtuigd, maar ik heb toen de sleutel mogen lenen. Ik ben toen 5 uur lang in het lege pand gaan zitten. Ieder hoekje heb ik gezien om te kijken hoe ik het kon indelen. We merken dat we hard moeten werken om ons zichtbaar te maken, omdat het net uit buiten het directe winkelgebied ligt. Maar één ding, en het klinkt enorm cliché, bij ons staat de klant centraal. We geven de klant zoveel mogelijk aandacht. Het is geen wedstrijd van ‘zoveel mogelijk in de hand, langs de kassa en weer naar buiten’. Bij ons geven we alle tijd en ruimte en staat er na aankoop een drankje voor klaar, zodat je nog even rustig kan genieten van je aankoop.”

Mansion24 is zondag de tweede locatie van Afterslag. Hoe dat zo?

,,Nou, de ‘founder’ van Afterslag is Dick. Hij heeft het ooit opgezet voor Gigant. Ook heeft hij de ingangen bij de artiesten en de artiesten willen graag met hem samenwerken. En aangezien wij Plato zijn, is het logisch dat wij meedoen. Gigant heeft nu contact met ons gezocht, wat ik heel leuk vind. Eén + één = drie en zo wordt het festival alleen nog maar breder voor muziekminnend Apeldoorn. Gigant heeft het hoofdpodium en de grote line-up, maar wij doen gezellig mee. En zij hebben een kaartverkoop, wij niet. Het is wel zo dat mensen die bij Gigant een kaartje hebben gekocht, bij ons één drankje kunnen krijgen. Ik vind het echt te gek dat wij de tweede locatie zijn van Afterslag. Ja, laten we eerlijk zijn, dat is gewoon fantastisch. Maar naast de noemer Afterslag is het ook van: wat maak je er zelf van. Ik heb dit najaar de Borrelnood gehad met ons eigen thema ‘Legends of the fall’. Een letterlijk feest der herkenning met oud-barkeepers uit Apeldoorn achter de bar. Ik vind het leuk om een paar keer op jaarbasis dit soort evenementen te hebben.  Maar de kleinschalige activiteiten zijn me net zo lief.  Bijna wekelijks een bandje, een boekbespreking, lancering of noem het maar op. En leuk om te zien dat bezoekers hier gericht op af komen en telkens verrast zijn. Maar onze core business is toch wel Mansion24:  een creatieve winkel met mannenmode, lifestyle producten, muziek, bar en terras.”

Optredens tijdens Afterslag bij Mansion24:

16.00 Gallow Street
18.30 Lea Kliphuis

De overige optredens tijdens Afterslag vinden plaats in Gigant en staan hier.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!