Rondleiding door kunstenaar Lam de Wolf

Donderdag 25 december 2014

Door CODA

© Coda

CODA Museum toont tot 18 januari 2014 installaties en monumentaal werk van beeldend kunstenaar Lam de Wolf in de tentoonstelling Eindeloos hetzelfde en geen ogenblik gelijk. Lam de Wolf verzorgt op dinsdag 6 januari vanaf 14.30 uur een ontvangst en toelichting bij haar werk in CODA Museum.

In het werk van Lam de Wolf dansen de woorden, bewegen de kleuren en praat het materiaal. Ze speelt niet alleen met syntaxis, woordbetekenis, kleuren, patronen en lichtval maar ook met waarneming, het mentale lexicon en de manier waarop het brein woorden en taal verwerkt. Associatie, repetitie en woordvervorming maken haar werk niet alleen tot ruimtelijke werken maar ook tot moderne poëzie. Het autonome werk van Lam de Wolf betreft vaak grote wandinstallaties die geconstrueerd zijn op een grid van spelden. De gebruikte harde of zachte stoffen vormen gezamenlijk een gelaagde en dynamische structuur.

De fascinatie van Lam de Wolf (1949) voor taal, woorden en semantiek wordt gereflecteerd in welhaast al haar recente werk. De Lijnwoorden zijn daar een goed voorbeeld van. Op de wand maakt zij woordblokken door het gekozen woord te herhalen tot er een perfecte vorm ontstaat. Deze woordblokken variëren in grootte en ontlenen hun kracht aan de herhaling. Lam de Wolf: “Om een optimaal effect in beeld en vorm te krijgen, zoek ik naar het juiste materiaal. In het geval van de Lijnwoorden is dat lakfolie met een linnen coating geworden. Met dit materiaal maak ik lijnwoorden die licht en schaduw op de wand achterlaten. Zo ontstaat er niet alleen ruimtelijkheid maar ook beweging. Ik schilder met lijnen, ik scheur ze. Ze moeten als verfstreken zijn. Onregelmatigheden en afwijkingen zijn daarbij essentieel. Ze brengen het reliëf in het werk tot leven. Zoals de schilder zijn palet voorbereidt, zo bereid ik mijn lijnen voor alvorens te componeren. De Lijnwoorden zijn een duidelijk keuze van driedimensionale, wanordelijke, rafelige ordening.” Het werk van Lam de Wolf is krachtig en overtuigend. Het monumentale maar tegelijkertijd ook het detail, de kleuren en de nauwkeurigheid spreken aan terwijl haar inspiratiebronnen vaak even zo interessant zijn.

Lam de Wolf vertelt op dinsdag 6 januari in CODA Museum over haar werk, technieken en inspiratiebronnen. Uiteraard is er ruim gelegenheid om haar vragen te stellen over haar werk.

De kunstenaar ontmoeten en deelnemen aan de rondleiding op dinsdag 6 januari kan door een e-mail o.v.v. Lam te sturen naar aanmeldingen@coda-apeldoorn.nl of te bellen naar 055-5268565. Bij aanschaf van een entreebewijs voor CODA Museum is deelname gratis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Kunst Muziek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!