Spetterende opening NJO Muziekzomer 2015

Donderdag 6 augustus 2015

Door Ben Eggermont

© Peter Vroon

Vrijdagavond 31 juli 2015 tegen 8 uur ’s avonds, Stads Oase Apeldoorn, ingeklemd tussen museum CODA, Podium Gigant, ACEC en Markant, de locatie voor de opening van de NJO Muziekzomer, prachtig weer en het loopt langzaam vol.

De leiding van deze avond ligt in de handen van de bekende presentator Floris Kortie, na een welkomstwoord en enige huishoudelijke mededelingen geeft hij het woord aan de wethouder van cultuur van Apeldoorn, de heer Detlev Cziesso die het belang van het NJO voor Apeldoorn en heel Nederland memoreerde.

Na de introductie van de ‘young artist in residence’ de trombonist Sebastiaan Kemner wiens invloed merkbaar en voelbaar zal zijn door het gehele muziekzomer programma, speelde het trombone octet de eerste openingsklanken in de vorm van een duet tussen twee kwartetten op antieke instrumenten die nog niets aan zeggingskracht hadden verloren.
Aansluitend speelde het NJJO (de tweede J staat voor jazz) de sterren van de hemel met een aantal composities onder de bezielende leiding van Martin Fondse, speciale aandacht was er voor de tubax een extreem grote saxofoon die werd bespeeld door Steffen Schorn en voor een jonge violiste waarvan ik de naam ben vergeten met een magnifieke solo, alles bij elkaar een swingend geheel.

Nu konden de bezoekers de verdere invulling van het programma kiezen door uit een viertal mini optredens er twee te kiezen. Ik had deze avond gekozen voor ‘Een avond met Kurt Weill’ in de popzaal van Gigant en het ‘Insomnia percussion trio’ in ACEC.  De popzaal paste uitstekend bij de sfeer voor het werk van Kurt Weill, in enkele muziekstukken uit o.a. ‘Die Dreigroschenoper’ zette de zangers en muzikanten een krachtig, helder en aansprekend beeld neer dat zeker uitnodigt om de gehele voorstelling te gaan beluisteren ( dit kan nog op 4,5 en 6 augustus in Luxor Live in Arnhem).
Het Insomnia Percussion Trio wist mij en het publiek te verrassen met werk waarin Aziatische wortels duidelijk hoorbaar waren en zichtbaar waren in de vorm van het gebruik van oorspronkelijke instrumenten, uitermate verrassend. Komende zondag 9 augustus zijn ze nog te beluisteren bij de ‘Muziek in Beekbergse Tuinen’ vanaf 13:00 uur.

Terug op het centrale podium droeg onze stadsdichter Hanz Mirck een gedicht voor ondersteund door de klanken van het orkest, een toevoeging met meerwaarde, vervolgens gaf het NJ(J)O Metropole een meer dan uitstekend concert met werk Steffen Schorn en Martin Fondse; als er een dak op had gezeten, zou het er vanaf zijn gegaan, in één woord briljant.

Kortom een bijzondere avond met nog veel moois in het vooruitzicht. Alle informatie over de concerten van de komende twee weken kunt u terugvinden op de site van het NJO. Ik hoop in ieder geval nog een aantal concerten te bezoeken uit het rijke en gevarieerde aanbod.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.000 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!