The Theory of Everything

Vrijdag 30 januari 2015

Door Pathos

© The Theory of Everything

Stephen Hawking: “While there’s life, there is hope”

Is het verhaal van de briljante maar ietwat vreemde Stephen Hawking naar het boek van zijn voormalige vrouw Jane Wilde. Het verhaal begint met Stephen (overtuigend gespeeld door Eddie Redmayne) en hoe het hem vergaat tijdens zijn studie. Stephen Hawking heeft moeite om een onderwerp te vinden voor zijn proefschrift, waarbij al gauw duidelijk wordt dat hij een duwtje in de rug nodig heeft om zich van zijn luie aard te ontdoen. Wanneer hij op een feestje de jonge Jane (gespeeld door Felicity Jones) ontmoet is hij op slag verliefd. Op zijn eigenzinnige manier weet hij haar voor zich te winnen en begint hij meer serieus na te denken over zijn proefschrift.

Dr. Sciama ziet de potentie die zijn student in zich heeft en daagt hem tijdens de film veelvuldig uit. Tijdens een trip naar Londen waar hij door dr. Sciama uitgenodigd is voor een lezing met een aantal andere briljante studenten merkt Stephen voor het eerst dat zijn lichaam onhandig aanvoelt en niet altijd doet wat Stephen wil dat het doet. Hij vergeet dit echter al snel wanneer hij meer inspiratie opdoet voor zijn proefschrift. Terwijl zijn relatie met Jane sterker wordt en hij zijn theorie steeds meer uitkristalliseert slaat het noodlot keihard toe wanneer hij terug is op Oxford University. Hij valt hard op de grond nadat zijn lichaam faalt om zijn commando’s uit te voeren.

Na diverse onderzoeken blijkt dat Stephen ALS (amyotrofe laterale sclerose) heeft. Deze progressieve en chronische ziekte tast de zenuwcellen aan die zorgen voor verlammingsverschijnselen, die naarmate de tijd vordert steeds erger worden. Stephen wordt verteld dat de gemiddelde levensverwachting met deze ziekte twee jaar is. Stephen realiseert zich dat de tijd die hij heeft beperkt is en besluit zich volledig op zijn geliefde wetenschap te storten.

Hij probeert tevergeefs Jane uit zijn leven te bannen, die uiteindelijk via zijn beste vriend moet vernemen wat er met hem aan de hand is. Jane laat zien uit welk hout ze gesneden is en vecht voor Stephen en hun nog prille liefde. Resoluut en vol liefde overtuigd ze de ouders van Stephen en vervolgens ook Stephen zelf dat ze samen dit gevecht aan moeten gaan. Ze trouwen, krijgen twee kinderen en Stephen overtreft de gemiddelde levensverwachting. Humor en de steun van Jane helpen hem door de moeilijkheden heen.

In de rest van de film vervuld Jane een allesbeslissende rol eentje van de sterke vertrouweling, onvermoeibaar en sterk de eeuwige rechter en linkerhand van Stephen Hawking. Dat de ziekte en het gemis aan fysieke affectie ook zijn tol op haar heeft wordt steeds duidelijker. Wanneer ze op aanraden van haar moeder zich aansluit bij het kerkkoor ontmoet ze de dirigent Jonathan, de twee zijn vanaf het begin tot elkaar aangetrokken, maar de band is platonisch van aard.

De zorgen voor Stephen worden Jane langzaamaan teveel en Stephen vraagt Jonathan of hij hun gezin wil helpen. Intuïtief als kijker voel je dat Stephen weet wat er leeft bij Jane en Jonathan maar toch laat hij Jonathan toe in hun leven, waar hij zich als een reddende engel voor het gezin Hawking ontpopt.

De scènes waarin Jane en Jonathan samen zijn versterken het gevoel dat er een grenzeloos verlangen bestaat tussen de twee. Beide blijven ze echter integer, ook al wordt die integriteit in twijfel getrokken wanneer een derde kind het gezin Hawking komt verblijden. De familie van Jane ziet ook wat het publiek ziet en vermoedt dat niet Stephen de vader is, maar Jonathan.

Wanneer deze vermoedens uitgesproken worden, besluit Jonathan een stap terug te doen, waarbij hij wel toegeeft aan Jane dat hij gevoelens voor haar heeft. Zij geeft hetzelfde toe aan hem en daarmee verdwijnt hij voor het moment uit hun leven.

Stephen ziet dit alles en wanneer hij uitgenodigd wordt voor een opera in Bordeaux vraagt hij aan Jane of zij Jonathan de kinderen mee wilt nemen in een roadtrip naar Bordeaux, omdat ze niet van vliegen houdt. Ondanks het verlangen van Jane naar Jonathan blijft hij een gentleman, en houdt hij de boot af zelfs wanneer Jane in de nacht bij hem wil slapen. Gedurende diezelfde avond zit Stephen bij de opera en krijgt zijn magere lijf een grote klap te verduren. Een longontsteking zorgt ervoor dat hij kunstmatig in leven wordt gehouden. Bij het horen van dit verschrikkelijke nieuws gaat Jane gelijk naar het ziekenhuis toe waar ze de suggestie krijgt om hem op een vredige manier te laten gaan door de machines uit te zetten.

Ze weigert dit pertinent zelfs wanneer dit betekent dat een ingrijpende operatie uitgevoerd moet worden die de stembanden van Stephen zal vernietigen. Stephen overleeft de operatie, maar hij is zijn laatste communicatiemiddel kwijt. Aan de hand van een letterbord met kleuren en het knipperen van zijn ogen kunnen Jane en Stephen moeizaam communiceren. Ondanks alles blijft Jane Stephen helpen en zet ze haar eigen geluk opzij voor Stephen.

Wanneer hij een van de eerste spraakcomputers krijgt die gemaakt zijn kan Stephen eindelijk zichzelf weer zelfstandig uiten. Hij besluit een boek te schrijven aan de hand van deze spraakcomputer met een Amerikaans accent (tot groot ongenoegen van Jane en Stephen). Dit boek wordt een bestseller en bij het afronden ervan volgt een van de meest emotionele scènes uit de film waarbij Stephen Jane vrijlaat om haar hart te volgen, terwijl Stephen nieuw geluk vind bij zijn verpleegster, Elaine.

Conclusie
The Theory of Everything is een aanrader voor alle mensen die zich willen verdiepen in het leven van deze bijzondere wetenschapper. Een man die ondanks zijn lichamelijke beperkingen liet zien dat er heel veel mogelijk is met de juiste instelling en relativeringsvermogen. Ook het spectrum aan emoties wat in de hele film wordt doorlopen en de overtuigende acteerprestaties van de goede cast, waarbij met name Stephen, Jane en Jonathan in het oog springen zorgen voor een mooie filmische ervaring.

Opoffering en humor spelen een belangrijke rol in dit verhaal en ze zorgen ervoor dat de soms zware stof goed te behappen blijft. Dat de theorieën en de achterliggende gedachten van Stephen wat onderbelicht blijven voelt aan als een bewuste keuze. Zo blijft het, ook voor mensen die niks met Stephen Hawking en wetenschap hebben een goed te bekijken film. Al met al is deze film absoluut de moeite waard.

Pluspunten:

  • Goede cast (Oscarwaardig acteren van Jane en met name Stephen)
  • Inspirerend verhaal
  • Mooie beelden
  • Focus op het menselijke aspect

Minpunten:

  • Het verhaal is te afgewerkt romantisch en dramatisch
  • Waarom Stephen blijft vechten en niet opgeeft is wat onduidelijk
  • De natuurkunde blijft grotendeels achterwege

 

Eindcijfer: 8,3

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Film

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!