Tien jaar Kunstenaars in de dop

Vrijdag 17 november 2017

Door David Levie

Nog een heel weekend lang kunnen kunstliefhebbers genieten van werk dat door jonge kunstenaars in spé is gemaakt. Voor de vijfde keer in successie biedt de Stichting Ateliers Apeldoorn jong talent (15-27 jaar) een podium. De expositie in de Weekend Galerie aan de Loolaan draagt traditiegetrouw de naam KIDD: Kunstenaars In De Dop.

Vanwege het tweede lustrum gaat een aantal kunstenaars op herhaling. Ze deden al eens een keer mee en krijgen opnieuw een kans zich te manifesteren. Het is boeiend om te zien hoe bijvoorbeeld een meisje als Kirsten van Campen zich ontwikkelt. Ze heeft in het recente verleden als eens meegedaan de grote jaarlijkse zomerexpositie in ACEC waar ze bewondering oogstte met haar portretten.

Kirsten in ambitieus. In de jubileumkrant van de Stichting Ateliers zegt de Apeldoornse scholier ze een professionele carrière na te streven. Eerst naar de kunstacademie en dan een master halen. Ze wil docent worden. ,,Ik wil mensen helpen, inspireren om op een andere manier naar dingen te kijken. Ik droom ervan om een eigen atelier ergens te hebben en opdrachten te mogen ontvangen.’’

Een enkeling (fotograaf Fleur Louwe is al professioneel actief en er zijn deelnemers die een degelijke opleiding verkiezen boven het financieel onzekere bestaan van een kunstenaar. Kunst beoefenen is voor Annemijn Besselink een hobby. Op dit moment doet ze een studie Security Management (HBO), een opmaat naar een master bedrijfskunde. Opvallend in de Weekend Galerie zijn haar Japanse schilderijen. Ze kreeg les van Sonja Zeilmaker (de Bonte Ezel) en werd geïnspireerd door het fenomeen geisha na een bezoek aan het Rijksmuseum. ,,Geisha’s zijn sierlijk en mysterieus’’, zegt ze. Ook is er een schilderij van een Aziatisch rijstveld te zien. Samen met haar oma (zie foto) maakte ze een tweeluik.

De deelnemers: Fleur Louwe, Lisanne Ruim, Annemijn Besselink, Anne van Schaik, Eva Luiten Droog, Tessa Zeilmaker, Kirsten van Campen, Paul van den Ende, Fay Sterken en Simon Fakkert. De galerie aan de Loolaan 31a is geopend op zaterdag en zondag van 13 tot 17 uur, de toegang is gratis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!