Twitter op de basisschool?! ^gr8

Woensdag 5 maart 2014

Door Bert Anvelink

KSG Apeldoorn

Ja, Twitter op de basisschool! Social media is al lang niet meer weg te denken, daarover zijn wij het allemaal wel eens. Maar wanneer begin je er aan? Op welke leeftijd geef je kinderen de ruimte om de mogelijkheden, kansen maar ook bedreigingen van Twitter, Facebook, Whatsapp en Snapchat te leren ervaren. Die discussie werd ook gevoerd op de KWS in Apeldoorn. De uitkomst van die discussie is er één die navolging verdient.

Vaak is het zo, en daar is de KWS niet anders in, dat de directeur of een enthousiaste leerkracht Twitter berichten stuurt over de maandafsluiting, de aanschaf van een nieuw speeltoestel of de resultaten van een sporttoernooi. Maar met de open dag van 2 april a.s. voor de deur was het idee snel geboren dat het ook anders kan. Waarom altijd de directeur als afzender en waarom nou niet gewoon de leerlingen aan het woord laten. Er zijn vijf enthousiaste, maar ook kritische, leerlingen van groep 8 gevonden die de uitdaging hebben opgepakt om in ieder geval tot en met de open dag het twitterstokje van @KWSApeldoorn over te nemen van de schooldirecteur. De afzenders ^gr8 zijn gevonden.

Wat opvallend was, dat geen van de vijf leerlingen zelf een Twitteraccount had, maar dat ze samen wel heel goed wisten wat Twitter inhoudt en hoe het werkt. Het gebruik maken van een hashtag, de RT en wat een mention is, dat hoefden we ze niet eens echt duidelijk te maken. De dames en heer waren het er ook snel over eens dat ze wel echt nieuws wilden brengen, ze hadden geen zin in het schrijven van non-informatie. Al snel borrelden er allerlei ideeën op voor het maken van foto’s of een video om een leuk beeld te chetsen van de KWS.

Wat is het doel van deze actie?
Eigenlijk heel simpel, de school wil heel graag meer ouders van jonge kinderen op de open dag van 2 april. Komen er doorgaans niet meer dan 10 ouders, het doel is om dat minimaal te overschrijden, dus 11 is het doel, niet moeilijker dan dat. Er is ook nog een afgeleid doel, de school wil graag ervaren of de inzet van leerlingen bij het plaatsen, reageren en converseren leidt tot meer Twittervolgers. Bij het begin van het idee stond de teller op 241. Over een kleine maand laat ik jullie graag weten of de doelen gehaald zijn en welke lessen zijn geleerd.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!