Vele hemels boven de zevende: ontroert en schuurt

Zondag 29 april 2018

Door Ben Eggermont

Raymond van Olphen

In een matig gevulde Rabobankzaal bracht Bos producties, gisteravond 28 april, de toneelbewerking van de debuutroman van Griet op de Beeck ‘Vele hemels boven de zevende’ op de planken. Een topbezetting met Peter Bolhuis, Henriëtte Tol, Annie Lamsvelt, Stefan Rokebrand, Hanne Arendzen en in de rol van ‘Lou’ volgens mij de nog jonge Lena Hensema. De regie was in de vertrouwde handen van Ursul de Geer.

In een uiterst sobere setting van Herbert Janse waarin elk personage zijn vaste plek leek te hebben speelde zich het familiedrama af. Een drama met een alcoholistische vader, een meer dan dominante vrouw en moeder, de dochters Elsie en Eva, kleinkind Lou, minnaar/schilder Casper en een (ex)gedetineerde.

Onmacht is het thema dat deze personages in mijn ogen met elkaar verbond. De onmacht om elkaar te zien, de innerlijke pijn die allen ervaren, maar niet uitspreken. Het verlangen naar liefde en begrip, de eenzaamheid die ondanks de verwantschap niemand van zich af kan schudden. En een geheim dat ongekend doch dominant aanwezig is.

De moeder een vileine rol van Henriëtte Tol, een murw gebeukte vader ingetogen en krachtig neergezet door Peter Bolhuis. De extraverte Elsie, overschreeuwt met bravoure haar slechte huwelijk, met verve gespeeld door Anne Lamsvelt. Een ingetogen en introverte Eva probeert naarstig de verbinding te bewerkstelligen, tevergeefs, een glansrol van Hanne Arendzen. En kleinkind Lou ziet het alles en zoekt een weg. Stefan Rokebrand staat zijn mannetje in de dubbelrol als gedetineerde en minnaar. Het geheel bouwt zich op naar een noodlottig einde.

Het spel van Peter Bolhuis en Hanne Arendzen raakte me, kwam wat je noemt echt binnen. En dat is toch wat theater moet doen. Het was een voorstelling die meer publiek verdiende.

Gezien 28 april 2018 Theater Orpheus, Rabobankzaal
Vele hemels boven de zevende, regie Ursul de Geer
Nog te zien gedurende de hele maand mei, waaronder:

Woensdag 16 mei, Arnhem Stadstheater
Zaterdag 26 mei, Deventer Schouwburg

Volledige speellijst

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!