Vernufteling Berthus en zakenvrouw Caroline door vintage verbonden

Vrijdag 1 april 2016

Door Redactie

Gerard Oltmans

Berthus Smit. Geboren en getogen in Vaassen, momenteel woonachtig in Teuge en zondag live aan de Stationsstraat 30 in Apeldoorn. In Plan C, de winkel van Caroline Wilms-Floet die aan het begrip vintage een eigen draai heeft gegeven.

Berthus Smit, of beter gezegd ing. Berthus Smit, is een grote onbekende in de Apeldoornse kunstwereld. De Kunstroute van Apeldoorn Direct maakt daar zondag voor eens en altijd een einde aan. Want de man die op energietechniek afstudeerde en op een eigenhandig omgebouwde motor de steppen van Mongolië trotseerde (met dank aan verwarmde handvatten), onderscheidt zich op het gebied van de kinetisch kunst. Uiteraard heeft ook hij zich door de Giro laten inspireren, maar hij kijkt nu al ver over de grenzen van dit evenement heen. Zoals het een kinetisch kunstenaar betaamt is Smit voortdurend in beweging. Al dan niet met een lasapparaat of ander gereedschap waarmee hij opvallende objecten maakt. Zoals de fiets met een gewei als spatbord. Apeldoornser kan het bijna niet. En dat de AMHC nog geen tafel van hem heeft aangeschaft met hockeysticks als poten is alleen nog maar een kwestie van tijd. In Plan C presenteert Bethus zich als een vernufteling die oude banken uit een Volkswagen Golf (Fire and Ice) transformeert tot zitklare meubels. Een man die aan de mix van duurzaamheid en vintage (motoronderdelen) een andere dimensie geeft. En daarom door Caroline Wilms-Floet is uitgenodigd.

Berthus en Caroline. Twee fenomenen die in Apeldoorn dun zijn gezaaid. Die je met een lampje moet zoeken. Wie aan vintage denkt, denkt aan tweedehands, maar Wilms-Floet heeft items in huis die weliswaar uit de vorige eeuw stammen, maar nimmer zijn gedragen. ‘Gloed’nieuw dus. Sportschoenen, wandelschoenen, tennisjurkjes, bikini’s (uit de jaren’60) en zogenoemde Mart Smeets-truien van Noorse makelij zijn daar voorbeelden van. Zij is de buurvrouw van Omnizorg waarmee ze een hechte band heeft. Haar winkel maakt immers deel uit van deze instelling.

Plan C bevindt zich te midden van een handvol kunstenaarsplekken, die alle meedoen aan de Kunstroute. Aan de overkant is de locatie van een kunstenaarscollectief met Bert Diks als spil. Hij heeft zondag de locatie Centraal Beheer (Hertzberger Art Parc) helaas moet opgeven. ,,Een verzekeringskwestie’’, aldus Diks, die alle door hem bij CB geplande activiteiten heeft verplaatst naar Galerie PS20 aan de Stationsstraat 45a. Daaronder vallen (gratis) korte workshops model fotograferen. Camera meenemen. Aanvang 12 uur, einde 17 uur.

 

 

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Kunstroute

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!