Vette knipoog Orpheus naar theaterjaar ’20-’21

Woensdag 8 januari 2020

Door David Levie

Theater Orpheus

Komend theaterseizoen is er opnieuw een grote productie van de Theateralliantie te zien in Orpheus. De samenwerkende grote theaters waarvan de Apeldoornse schouwburg deel uitmaakt komen met ’Waitress’, een mix van een musical en een romantische komedie. Een hoofdrol is weggelegd voor Willemijn Verkaik (nu te bewonderen in ‘Annie’).  Verkaik was gisteravond voor een korte vocale bijdrage in Orpheus aanwezig.  Ook andere artiesten gaven acte de presence waaronder performer Sven Ratzke, net terug uit New York.

Directeur Mirjam Barendregt en programmeur Marijt Helmink waren de gastvrouwen van de bijeenkomst die voor een deel in het teken stond van het theaterjaar 2020-2021. Zo kregen de aanwezigen (trouwe bezoekers) de officiële bevestiging dat in september het jazzfestival ’Generations’ een vervolg krijgt. Met onder anderen zangeres Madeline Bell.

Rocky Horror Show

Nieuw is ook de Rocky Horror Picture Show (anno 1975) met een hoofdrol voor Sven Ratzke. Op 10 december van dit jaar doet de kameleon onder Nederlandse entertainers in zijn nieuwe hoedanigheid Orpheus aan. In maart is hij overigens al eerder in Apeldoorn, maar dan in de Altioszaal met songs van David Bowie.

En om bij dit seizoen te blijven: Op 20 plekken in het land is de ’Ramadan Conference’ te bekijken.  Apeldoorn is op 20 april aan de beurt. Een extraatje, want het brochure van Orpheus maakt er geen melding van. Najib Amhali, Roué Verveer en Anuar nemen de honneurs waar.

In het kader van 75 jaar vrijheid is er een grote expositie over het voormalige Apeldoornsche Bosch aan de Zutphensestraat.  Deze instelling voor joodse patiënten werd in januari 1943 door de nazi’s ontruimd. Tekstschrijver en auteur Eli Asser was een van de verplegers. Hij was met zijn geliefde Amsterdam ontvlucht en waande zich veilig,  net als zoveel anderen door de aanwezigheid van psychiatrische patiënten. Een grote misrekening zoals later bleek. Asser is de vader van Hella Asser en schoonvader van Freek de Jonge. Die momenten met zijn aanstaande vrouw zouden zijn leven (en dat van zijn gezin)  voorgoed bepalen.  Het resultaat is de voorstelling ’Aan de vooravond’.  De uitvoeringen staan op 15, 20, 21 april en 4 mei in Orpheus gepland.

Daarnaast was er aandacht voor een aantal voorstellingen die de komende maanden  te verwachten zijn en wél in het programmaboek staan vermeld.  Van ’Othello’ tot Scapino, van ’Handsome Poets’ tot ’Operatie Geslaagd’ over niet verwerkte oorlogstrauma’s.

Joe Cocker

De opening van de avond was voor vijf leden van de band Cry me a river die een ode brengt aan Joe Cocker. Volgend jaar komen ze met een voltallige bezetting van 10 muzikanten.  Dat belooft wat, al moet je er wel tot 11 mei 2021 op wachten. De kaartverkoop is echter vandaag gestart.

Dat geldt ook voor de bovengenoemde voorstellingen die niet in het programmaboek staan en de shows die gisteravond de revue passeerden tijdens de vooruitblik op het komende theaterseizoen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!