Volle bak bij eerste Cultureel Café in Podium Gigant

Woensdag 7 september 2016

Door Ben Eggermont

De theaterzaal van Podium Gigant was gisteravond, 6 september ‘the place to be’. Na vele jaren Cultureel Café in de Rabo-zaal van Theater Orpheus, ging dit seizoen voor het eerst van start in Podium Gigant.

Ingrid Wierts mocht het spits afbijten met haar vaste begeleiders, gitarist Harald Koll en bassist Dirk van Boven. Zij verrasten het publiek met klassiekers waaronder een subtiel gezongen ‘Bluesette’ van de kortgeleden overleden Toots Thielemans en een schalkse ‘Boy of Ipanema’, dit alles met heerlijke solo’s van Harald en Dirk. Ze eindigde haar optreden met een ballade van haar grote inspiratie en voorbeeld Eva Cassidy.

Daarna was de vloer voor Gigant directeur Guido de Vries die zijn nieuwe publiek van harte welkom heette en een inkijkje gaf in de komende feestelijkheden ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum van Gigant van 22 tot 28 oktober.

Aansluitend was het de beurt aan Junebug, een muziekgroep de zichzelf omschrijft als “een altijd goed geluimde vijfkoppige band die vol passie muziek maakt binnen en buiten de lijntjes van Bluegrass, Americana, Folk en Country… “, bestaande uit Tynke Luske(zang, gitaar), Ingrid Wierts (zang, klein-percussie), Jan Willem Lammers ( banjo, squareneck, gitaar), Stefan Weigand (gitaar) en Frank van den Dool (contrabas). Ze maakten die omschrijving meer dan waar met klanken uit het zuiden van de Verenigde Staten, soms melancholisch, dan weer uitgelaten, een mooie mix.

In de pauze die volgde sprak ik kort met Marion Wiering, de presentator van deze avond: ,,Het loopt geweldig, een volle zaal tot nu toe zijn we heel tevreden”. Een regelmatige bezoekster van het Cultureel Café oude stijl voelde zich hier al thuis: ,,een kleinere zaal voelt heel goed, intiemere sfeer.”

Onze stadsdichter Hanz Mirck en stadsfotograaf Jeroen Taalman gaven na de pauze een terugblik op het werk dat zij in gezamenlijkheid tot nu toe hebben gedaan. Aan de hand van een vijftal voorbeelden lichtten zij hun werkwijze toe waarbij zij altijd zoeken naar een vorm waarin ze elkaar kunnen versterken. Een manier waar alle toekomstige stadsdichters en -fotografen een voorbeeld aan kunnen nemen.

Als uitsmijter van de avond traden Charissa van Andel en Marsha Regensburg op met ‘Het Pleziertheater’ waarin dagelijkse ergernissen en problemen van vrouwen rond de veertig in een humoristische dialoog aan de orde werden gesteld. Voor aangesprokenen waarschijnlijk herkenbaar, maar het spetterde niet.

Het geheel overziend was het een goede eerste editie, goede locatie en een gevarieerd programma. 

Cultureel Café
6 september 2016, 20:00
Podium & Filmtheater Gigant, Nieuwstraat 377, 7311 BR Apeldoorn

Eerstvolgende editie :
Kinder Cultureel Café
19 oktober 2016, 15:00
Podium & Filmtheater Gigant, Nieuwstraat 377, 7311 BR Apeldoorn

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!