Vrijheid en veiligheid

Vrijdag 29 mei 2015

Door Redactie

De laatste weken kunnen we nogal veel vernemen van terreurbewegingen die zich op de islam beroepen. Of dat beroep terecht is, moeten moslims onderling maar uitmaken. Het is duidelijk dat vooral in Syrië en Irak wordt geprobeerd maximale aandacht voor wreedheden en vandalisme te vragen, om op die manier in de vrije wereld een sfeer van angst te creëren. In dat klimaat van angst beperkt onze eigen overheid onze vrijheid ten behoeve van onze veiligheid.

Zolang overheden bestaan, zorgen zij voor veiligheid. Daarom mogen wij in Nederland geen wapens dragen. De overheid beschermt ons. In ons deel van de wereld zijn burgers vrij. Wij kunnen leven zoals we willen, zonder dat we permanent gecontroleerd worden. De laatste jaren merken we echter dat uit angst voor bebaarde gangsters onze overheid steeds meer wil controleren. Het gaat dan vooral om telefoongesprekken, mailverkeer en het bezoeken van internetsites.

De reden? Het voorkomen van aanslagen. Veiligheid dus. Dat lijkt gerechtvaardigd, maar het roept wel vragen op. Genoemde terreurgroepen haten elke vrijheid en elke schoonheid. Ze haten het leven zelf en roemen de dood. Volgens hen verdienen ze het paradijs door anderen te vermoorden. Omdat deze terroristen opgaan in de massa, kunnen we hen moeilijk bestrijden met leger en politie. Wij kunnen hen wel weerstaan door onze manier van leven vast te houden en zo te tonen dat we niet bang voor hen zijn. In onze wereld kunnen wij God dienen volgens zijn Woord, maar geniet ieder ander de vrijheid om een andere god of geen enkele god te dienen.

Daarom staan wij nu voor de keuze. Wij kunnen vasthouden aan onze manier van leven en aanvaarden dat we niet absoluut veilig zijn. We kunnen ook (een deel van) onze vrijheden opgeven in ruil voor veiligheid, zonder dat die veiligheid absoluut is gegarandeerd. Dat betekent vooral dat degenen die onze vrijheid haten, ons ertoe brengen die vrijheid zelf op te geven. Daarvoor hebben we echter niet onlangs onze doden herdacht en onze vrijheid gevierd.

Roelof Veen, gemeenteraadslid ChristenUnie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Kevin van de redactie
Meer dan 1.900 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!