Help de bevolking van Oekraïne

Waarop bezuinig jij?

Donderdag 3 november 2011

Door Redactie

Dat de gemeentekas leeg is, is amper nog nieuws. Op verschillende plekken in Apeldoorn wordt hier flink over gedebatteerd, anderen lijken dit lot lekker in handen te leggen van politici.

Maar waarop moeten we in vredesnaam bezuinigen?

Duurzaamheid & Groen

Apeldoorn is een groene gemeente. Veel beleid is toegespitst op duurzaamheid. De meest moderne woningen zijn uitgevoerd met state-of-the-art technieken die het milieu steeds minder belasten en op alternatieve manieren energie opwekt. Met de komst van de Ecofactorij volgen ook steeds meer Apeldoornse bedrijven het idee van duurzaam ondernemen. Bovendien worden we nog altijd omgeven door de grootste natuuroppervlakte van Nederland. Toch stelde Olaf Prinsen onlangs de terechte vraag: moeten we blijven investeren in projecten die de duurzaamheid op lange termijn garanderen of moeten we dit voorlopig een halt toeroepen omdat het ons nu gewoon zoveel geld kost, wat niet voor handen is?

Wegennet

De strenge winters van de laatste paar jaar hakken er behoorlijk in. Overal en ergens rijden we met regelmaat door de gaten die door het zout zijn ontstaan. Ook worden er her en der nog wel eens fouten gemaakt bij het aanleggen van wegen. Los daarvan genereert Apeldoorn dag in dag uit een enorme stroom van woon- en werkverkeer. Het is bijna de hele dag spits, overal staat het vol en passeren lijkt door de vele tweebaanswegen onmogelijk. Ondanks de verhoging van de parkeerkosten, vult parkeerbeleid niet genoeg de kas van de gemeente. Hoewel iedereen hierover klaagt, pakt men toch liever de auto, mede omdat Veolia met de subsidies van nu de reiziger geen goedkoop, maar bovenal geen sneller alternatief kan bieden. Breiden we de wegen uit en is dat de oplossing? Of bezuinigen we liever hierop en sluiten we achteraan in de rij?

Vernieuwing centrum, cultuurkwartier en uitgaan

Na lang vechten en strijden om de juiste vergunningen en papieren, gaan zeer binnenkort de deuren open van de supermooie JT Bioscoop. Een state-of-the-art faciliteit en zeker een aanwinst voor het cultuur- en uitgaanskwartier van Apeldoorn. En de rest dan? Er liggen prachtige plannen voor aanpassingen en modernisering van het Caterplein en het verlengde stuk straat van de Hoofdstraat. Ook voor de infrastructuur van het cultuurkwartier liggen plannen klaar. Komt het langverwachte bruisende stukje Apeldoorn binnenkort dan echt tot leven of heeft een leuke sfeeromgeving en uitgaansplein in deze tijd geen prioriteit?

Sport en Vrije tijd

Eén van de grootste subsidietrekkers is de sector sport en vrij tijd. Of anders gezegd, sport en allerlei clupjes, verenigingen, stichtingen, instellingen enz. Dit zijn vaak wel de plekken waar de mensen even uit de drukte van de maatschappij kunnen stappen, even lekker kunnen ontspannen en vooral gezond bezig kunnen zijn voor lichaam en geest. Bovendien is dit de meeste sociale plek dat is overgebleven in ons Apeldoorn. Aan de andere kant zijn er genoeg clupjes die zonder beleid en visie worden geleid. Ze delen allemaal mee in de subsidiepot en komen soms weg met de meest vreemde initiatieven. Moeten sportverenigingen en instellingen niet meer zelf doen, iets meer ondernemend denken? Of moeten we juist ons gemeentegeld blijven investeren in deze vorm van ontspanning en welzijn?

Genoeg ideeën om te bezuinigen dus. Maar als jij zou moeten bezuinigen, waar zou jij mee beginnen?

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?